По време на празниците е желателно да се разделят белтъчини от въглехидрати. Това каза за "Фокус" диетологът д-р Людмила Емилова. Тя допълни, че тъй като семействата, които не са вегетарианци със сигурност ще наредят трапезата с различни меса, е повече от желателно да се комбинират със значителни количества салата от пресни зеленчуци, поради голямото съдържание на белтъчини и мазнини в месните продукти.
"Особено в навечерието на Нова година, когато стоим дълго около софрата, е хубаво да приемаме храната бавно и постепенно, за да не претоварим организма си. Желателно е да гарнираме месата с много голяма салата зеленчуци, но не за цялото семейство, а на човек", съветва д-р Емилова.
Тя препоръчва още, в купата от пресни зеленчуци да преобладават зеленолистни растения, за които по думите й, съществуват множество проучвания, доказващи, че спомагат за добър здравословен статус и дълголетие. Според д-р Емилова подходящи зеленини са спанак, рукола, маруля или прясно зеле, съчетано с много целина.
"Мога да предложа салатата, която обичам най-много. Тя съдържа настъргани червено цвекло и кисела ябълка, към които прибавям листенца от рукола, няколко зрънца от нар, копър, чесън, зехтин или тиквено олио (според вкуса) и разбира се лимон. Най-важното обаче е месото да се сервира под формата на гарнитура към салата, а не обратното", подчерта д-р Емилова.