Девойки бягат от вкъщи заради купон, любов, страх или слаби оценки

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:20 / 04.04.2012
670
Купон, любов или страх заради слаби оценки са най-честите причини девойки да бягат от вкъщи, съобщи шефът на сектор "Издирване" в Криминална полиция Захария Стоянов. От началото на годината има увеличение на изчезналите деца, но издирвачите го отдават повече на бърза родителска реакция при сигнализирането, отколкото на бум в това явление. Статистиката обаче показва, че момичетата бягат два пъти повече от дома си от момчетата. Най-много деца са обявени за издирване в петък и през уикенда.

От 2009 г. досега полицията е търсила 87 непълнолетни момичета, а издирваните им връстници от мъжки пол са 44. За същия период намерените тийнейджърки са 95, а младежите - 53. Броят на откритите деца е повече от този на обявените за издирване, тъй като всеки изчезнал стои в системата на МВР до 20 г. и част от издирените хлапета са в неизвестност от преди 2009 г.

От началото на тази година криминалисти са ходили по следите на 9 деца, от които само едно е момче.

В първия ден от новата година синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов - Георги, напусна дома си около 23,45 ч и оттогава бе в неизвестност. Два дни по-късно 15-годишното момче бе намерено пред мол, след като цялата столична полиция бе вдигната на крак. Оказа се, че Георги се скарал с майка си и решил да не се прибира.

Настанената в Центъра за настаняване от семеен тип "Люба Тенева" в Берковица Мая Димитрова на 14 г. се покри за повече от седмица, за да отиде при брат си в столичния кв. "Факултета". 14-годишната девойка бе видяна за последно да се качва в автобус за София на 21 февруари. На 29 февруари

Мая бе открита при брат си. Знаела, че той живее в София, и отишла да го посети.

Столичната полиция издирваше и 14-годишната Юлия Василева от 23 февруари, но момичето се появи невредимо още същата вечер в един от крайните квартали. Тийнейджърката не за първи път напуска дома си.

"Случва се деца да бягат по 5-6 пъти от родителите си", казва шефът на сектор "Издирване" Захария Стоянов.

На 19 февруари две момичетата на 14 и 16 г. напуснали домовете си, за да пият кафе в Момин проход заедно с техен познат от Ихтиман. Не се прибрали до вечерта, а родителите им се притеснили чак на другия ден. Момичетата били засечени от автопатрул. Разказали, че са тръгнали с колата на своя познат доброволно, не били насилвани или принуждавани да правят нещо против волята си, просто искали да "се разнообразят". 15-годишната русенка Йоана Иванова бе в неизвестност от 5 март. Късно вечерта на 7 март се прибрала. Обяснила, че 3 дни била на гости на приятелки. При връстничка се скри и 14-годишната Дилек Нуридин от Шумен, която изчезна на 7 март.

Две изчезнали тийнейджърки хвърлиха в ужас целия Перник. Четири града бяха претърсвани в продължение на 10 дни заради изчезналите 15-годишни момичета Яница Куненска и Лилия Георгиева. Проверявани бяха адреси в Перник, София, Бургас и Димитровград. Яница бе намерена в столично общежитие в "Орландовци", където я подслонили роднини на другата бегълка. Двете девойки офейкали за трети път от Дома за деца в риск в пернишкия кв. "Калкас". Изчезването им обаче изправи косите на ченгетата, които се наложи да проверят около 1000 приятели на Яница във "Фейсбук". Лилия също бе открита.

София често е предпочитаната дестинация за бегълците от по-малките градове. Рядко децата напускат границата, защото нямат пълномощно от родител.

Едва навършила 18 г. Каролин Кръстева от врачанското с. Руска Бела избяга от дома си на 9 януари, и то не за първи път. След като момичето бе обявено за общодържавно издирване, криминалистите работеха и по версия за отвличане. Когато стигнали до Каролин обаче, полицаите разбрали, че тя доброволно е напуснала страната и не иска да се връща. Момичето разказало, че било подлагано на системен физически и психически тормоз след смъртта на баща си.

"Причините за изчезването на деца са строго индивидуални", категоричен е Захария Стоянов. Най-често обаче те са в семейството.

"Децата не се чувстват разбрани. Прекалената строгост или пълната незаинтересованост към проблемите им ги тласкат на улицата. По-късно страха от наказание ги възпира да се приберат обратно," обясняват специалистите.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Почина Милен Люцканов
Нов скок в цената на олиото?
От Meteo Balkans предупредиха: Нещо страшно се образува в Черно м...
Корабите от Противоминната военноморска група излязоха на море
За първи път в национален ефир: Изкуствен интелект чете новини в ...
Ваксините срещу грип са налични в аптечната мрежа


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).