Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Депутатите отказаха да се тестват за наркотици и алкохол
Автор: Самуил Иванов 15:40 / 12.07.2024Коментари (0)1181
© Булфото
Народните представители няма да бъдат тествани за употребата на алкохол и наркотици. Предложението на "Възраждане" и "Има такъв народ" не бе вписано при гласуването на Правилника за работата и дейността на Народното събрание, който се разглежда в момента в пленарната зала, предаде репортер на "Фокус"

Текстовете с искането за подобен тип проверки, касаят чл. 132 от правилника. "Възраждане" настояваха народните представители два пъти годишно да минат през изследвания за наркотици. Единият път задължително е при встъпването им. От третата политическа сила настояваха, че в случай че депутатите откажат да се тестват, то тогава тази информация да се оповестява на страницата на парламента, в личния профил на депутатите. То обаче получи едва 42 гласа "за", 80 бяха "против", а 17 се въздържаха.

От "Има такъв народ" пък искаха задължително депутатите да минават през изследване както за алкохол, така и за наркотици. Според тях проверките трябва да се състоят в началото на всяка пленарна сесия, по разпореждане на председателя на парламента или по инициатива на 1/3 от народните представители - когато от поведението на народния представител може да се направи обосновано предположение, че са употребени алкохол или наркотици. От най-малката парламентарна група настояваха, че ако депутатът откаже да се тества, то той да бъде отстраняван от работата на парламента за едно заседание. Тяхното предложение също не бе прието - 42 гласуваха "за", 83 бяха "против", а 14 се въздържаха. 

При дебатите Цвета Рангелова от "Възраждане" обясни, че предложението дава възможност да се преценява пригодността на народните представители и дали отговаря на очакванията на обществото. 

Павела Митова от ИТН коментира, че те искат тестовете да се извършват в специализирани лаборатории по заповед на председателя на Народното събрание. Тя поиска и "Възраждане" да предложат санкция за тези, които са отказали. 

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС заяви, че ще подкрепи предложението. Той каза обаче, че ще направи редакции, сред които уточнението, че тестовете трябва да се правят в специализирани лаборатории и да бъдат оповестявани на народните представители - както положителните, така и отрицателните. 

Андрей Чорбанов от ИТН каза, че народните представители се ползват с много голям толеранс спрямо много други държавни служби. Той каза, че когато народният представител е под въздействието на някакъв вид субстанции е проблем.

Александър Симидчиев заяви, че народните представители "карат голям автобус" и предложи да се въведе психотест, който, ако не бъде изкаран, то тогава тези хора да бъдат ограничавани от шофирането на "голямото превозно средство": "Освен всичко друго говорим за временни разстройства на възможността да се вземат решения. Такива пристъпват при хора, които имат психически отклонения и не си взимат медикаментите, които трябва да си взимат. Невзимането на медикаментите също води до неадекватни решения в зала". 

В отговор на  Симидчиев Тошко Йорданов коментира, че не е нормално обикновените граждани да бъдат проверявани на бърз тест за наркотици при шофиране, от което следват проверки, отнемане на автомобила и т.н. Той сравни парламента с изтребител. 

"Ние тук като някакви много равни над равните, можем да си павкаме, да се друсаме и да си пием. Знаете, че на приемане на бюджет към дванайсет часа повечето сте мат пияни", заяви Йорданов. 

В отговор на това изказване Симидчиев заяви, че е предложил не ограничаване на възможностите за проверка, а разширяване. Той повтори, че народните представители трябва да бъдат "абсолютно адекватни", когато извършват своите задължения.



Още по темата: общо новини по темата: 609
05.09.2024 »
05.09.2024 »
05.09.2024 »
05.09.2024 »
04.09.2024 »
04.09.2024 »
предишна страница [ 1/102 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: