Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Депутатите няма да взимат заплата по време на предизборна кампания?
Автор: Самуил Иванов 17:03 / 27.06.2024Коментари (0)485
© Фокус
Депутатите да не взимат заплата в предизборната кампания и да не могат да ползват автомобили на Народното събрание в същия период. Това бяха част от решенията, които депутатите взеха днес по време на заседанието на Временната комисия за изработване на проект на правилник за организацията и дейността на Народното събрание, предаде репортер на "Фокус“.

Стою Стоев от ПП-ДБ предложи 1/3 от народните представители на постоянните комисии да могат да внесат сигнал срещу председателя на комисията, които да  бъдат обсъждани на председателски съвет. То обаче не бе прието.

Георги Свиленски от БСП бе направил предложения независимите депутати да могат да влизат към парламентарни групи. Освен това независимите депутати да могат също така да се образуват парламентарни групи. Това обаче не бе прието, като Иван Иванов от БСП предложи то изобщо да не бъде разглеждано.

От "Възраждане“ пък имаха диаметрално противоположно предложение, като те поискаха независимите депутати да бъдат изключвани изобщо от парламента, а на тяхна място да идва следващия в листата.

Освен това те предложиха независимите депутати да губят местата си и във временните комисии. До момента изключените от парламентарните групи губят място в постоянните комисии, делегациите на парламента и не могат да бъдат част от други изборни длъжности.

Първото предложение не бе подкрепено, докато второто, касаещо комисиите получи девет гласа "за“ и съответно мина.

По отношение на видовете комисии имаше няколко предложения. Депутатите решиха да обединят отново в едно Правната и Конституционната комисия, като тя получи наименованието Комисия по правни и конституционни въпроси. Те обединиха Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната и Комисията за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове в едно с наименование Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Както и разместиха част от ресорите на социалната комисия, тази на вероизповеданията, както и тази на младежта и спорта.

Към комисията по правни и конституционни въпроси ще бъде създадена подкомисия, която ще отговаря за наблюдение и анализ на законодателството за съответствие с принципите и нормите на ЕС и международните норми за правата на човека.

От ИТН поискаха да обединят Комисията по вътрешна сигурност и Комисията за контрол над службите. Това обаче не бе прието.

Депутатите спориха дали Комисията за контрола над службите и специалните разузнавателни средства да бъде на паритетен принцип. В крайна сметка предложението бе прието, като единствените против бяха от ДПС.

Временни комисии няма да могат да бъдат създавани два месеца преди провеждането на избори, решиха още народните представители.

От "Величие“ предложиха депутатите да не получават заплати в предизборната кампания, както и да не могат да ползват автомобили на парламента. Тяхното искане бе прието със 7 гласа "за“, а 5 се въздържаха.

"Възраждане“ направиха предложение, а след това бе и прието, извънредните заседания да не се провеждат не по-рано от 24 часа от насрочването им.

Депутатите приеха времето за проверка на кворум в пленарната зала да бъде не по-малко от една минута. Те обаче не приеха да има три пъти възможността за извършването на проверката.

Депутатите ще продължат с изработването на проекта на Правилника за дейността на Народното събрание на следващо заседание.



Още по темата: общо новини по темата: 166
29.06.2024 »
29.06.2024 »
29.06.2024 »
29.06.2024 »
29.06.2024 »
29.06.2024 »
предишна страница [ 1/28 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на нов български патриарх
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Арестуваха Брендо
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: