Делян Добрев: Костов е подписал скъпия ток 4 дни преди изборите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (43)
14:14 / 10.07.2012
1137
Четири дни преди парламентарните избори през 2001 г. са били подписани договорите, по силата на които до 2027 г. НЕК трябва да изкупува скъпия ток от двете чужди централи - ТЕЦ "AES Гълъбово" (Марица-изток 1) и ТЕЦ "Контур Глобъл Марица-изток 3". Контрактите са били парафирани на 13 юни 2001 г. в присъствието на Иван Костов. Като ден това е било сряда, а изборите са били в неделя. Това съобщи на извънреден брифинг вчера министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев

Той беше свикан заради обвиненията от страна на лидера на ДСБ за скока на цената на тока от 1 юли. На него присъства и шефът на енергийния холдинг Михаил Андонов. Цената, по която НЕК изкупува тока, произведен от двете централи, е за над 120 лв. на мвтч. За сравнение цената на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е около 62 лв. Договорите са били сключени за срок от 15 г., считано от датата на пускане на двете централи в експлоатация. Това означава, че ТЕЦ "AES Гълъбово" ще получава тази цена до 2027 г., а "Контур Глобал Марица-изток 3" - до 2024 г. 

Според икономическия министър в момента Иван Костов търси най-различни аргументи за това защо е поскъпнал токът само и само да не се говори за въпросните дългосрочни договори.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (43)
Още новини от Национални новини:
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...
Николай Костов: Вендинг машините за лекарства не са безопасни, пр...
Корабите от Противоминната военноморска група ще пазят Черно море...
Пилот, летял с L-39 Албатрос: И най-опитните понякога грешат
Калин Стоянов: Приех сериозно отправената покана от Делян Пеевски...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).