Даниел Панов: Местната власт дава пример за диалог и за загърбване на личните пристрастия и интереси в името на гражданите

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
09:25 / 12.10.2022
669
Последното правителство отказваше среща с Националното сдружение на общините в Република България. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ кметът на Велико Търново Даниел Панов по повод Деня на българската община. По думите му в последната година и половина не е обръщано никакво внимание на местната власт.

"Така и не разбрахме защо. Подкрепа липсваше не само за големите и за малките общини, но и за градовете и селата. Едва сега при служебното правителство диалогът се възстановява. Шест списъка се размятаха в продължение на няколко месеца и в крайна сметка не се стигна до консенсусно решение. Това аз го наричам не само недиалогичност, но най-вече липса на отговорност към това, което изпълнителната власт трябва да прави. Нека да не забравяме, че местната власт и президентската институция са единствените, които са избрани мажоритарно. И в крайна сметка изпълнителната власт, която е назначена от българските граждани, трябва да обръща най-голямо внимание на местната власт и да не загърбва проблемите й. Защото местната власт е гръбнакът на държавата“, убеден е той.

Даниел Панов каза още, че местната власт дава пример за диалог, комуникация и най-вече за загърбване на личните пристрастия и интереси в името на гражданите.

"Местната власт има повече далновидност, грижа за хората и тревога за настъпващите проблеми. Това е разликата с политиците. Кметовете са политици само за един месец през четирите години – в предизборната кампания. За останалите това е ежедневно занимание. Диалогът и далновидността липсват по високите етажи на властта в държавата“, обясни той.

Според него най-необходимото нещо към момента е децентрализацията.

По думите му примерът, който дават в Националното сдружение на общините трябва да се ползва като пример за управление в изпълнителната власт – за се загърбят политическите пристрастия и интереси в името на бъдещето на България. Той остава реалист, че правителство ще има.

Според него най-важната задача за новите политици е енергийната криза.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).