Дали пушенето предпазва от COVID-19?
Пушенето предпазва от зараза с коронавирус? От началото на пандемията този въпрос поражда ожесточени научни дискусии. Да, правилно сте прочели - още в самото начало на пандемията много изследвания стигнаха до извода, че пушенето най-вероятно намалява риска от зараза с коронавирус, което накара пушачите да се поуспокоят, пише DW.
Френско проучване например анализирало данните на заразените с коронавирус пациенти в една парижка болница и установило, че само 5% от пациентите са пушачи. Т.е. значително по-малко, отколкото сред населението като цяло, в което пушачите са 25 на сто. Този т.нар. "парадокс на пушачите" се откроява и в различни други проучвания. До момента обаче не беше ясна причината за това.
Как действа димът на вируса?
Сега обаче учени от Хирошима са се доближили в значителна степен до обяснението. Те изследвали мястото на проникване на коронавируса в клетката - т.нар. "входен протеин" ACE2, който служи като рецептор за SARS-CoV-2. Целта на експеримента била да се разкрие при какви условия клетките увеличават или намаляват производството на рецепторния протеин ACE2.
Кейджи Танимото и неговият екип търсили най-напред клетки с особено голямо количество ACE2 по повърхността и така стигнали до т.нар. HepG2-клетки. В рамките на експеримента тези клетки били подложени за период от 24 часа на различни количества екстракт от цигарен дим и така било направено изненадващо откритие: колкото повече бил цигареният дим, толкова по-малко ACE2 изграждали клетките, т.е. поради това "входът" за вируса се стеснявал.
Японските учени обясняват това със съдържащите се в цигарения дим т.нар. полициклични ароматни въглеводороди. Това са субстанции, които могат да предизвикат рак, но активираният от тях рецептор в клетката в случая на експеримента е бил идентифициран като важен фактор за намаляването на ACE2.
Поне в лабораторни условия изглежда, че цигареният дим наистина пречи на проникването на SARS-CoV-2 в клетките и на заразата, при положение, че съдържащите се в него полициклични ароматни въглеводороди ограничават пространството за настаняване на вируса.