ДПС не приема идеята на БСП за данък "богатство"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
13:34 / 02.01.2014
662
Няма консенсус между управляващите по отношение на лансирания от БСП като възможен след 2015 година данък "богатство". Броени дни, след като Сергей Станишев намекна за евентуално премахване на плоския данък с нов - 15% за средната класа, от ДПС скочиха срещу такова едно намерение. Пред bTV председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев изключи категорично каквито и да било данъчни промени в законодателството.

За разминаванията в позициите на БСП и ДПС по тази тема днес съобщи и в. "Труд".

Думите на Сергей Станишев по въпроса за новото данъчно облагане са свързани с програмата на БСП, докато в програмата на ДПС няма такова изискване, каза по телефона Цонев. Той напомни, че в програмата на кабинета "Орешарски" не е записано подобно намерение.

Според Цонев, нормално е социалистите да припомнят своята програма, но това няма как да стане без подкрепата на неговата партия. Той бе категоричен, че такава стъпка няма да бъде предприета.

"Това го разисквахме още по програмата на програмния кабинет. Още тогава се изяснихме, че не се предвижда увеличаване на преките данъци. Никъде го няма в програмата - тя на практика е коалиционно споразумение", каза Цонев.

Анализаторите в студиото на "Тази сутрин" - Иван Нейков, председател на Балкански институт по труда и социалната политика и Мика Зайкова, икономически експерт на КТ "Подкрепа", определиха такива разнопосочни сигнали от страна на управляващите като "нездравословни" за икономиката и чуждестранните инвестиции.

Според Нейков сивата икономика у нас към момента е около 30%, тоест всеки трети работещ се осигурява на минимална заплата, но получава повече пари "под масата". Експертът поясни още, че трудещите се, чиито заплати се бавят от работодателя, трябва да се научат да търсят правата си, а именно - да се възползват от възможността за искане на несъстоятелност на фирмата след 15-ия ден на забавено плащане.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Експерт: Подразни ме, че за пореден път някой ни размахва пръст
Има трети задържан заради контрабандата с радиоактивния америций
Деян Николов: Страх ги е от закона за чуждите агенти – нека видим...
Доц. д-р Тодор Попов: Третата сливица при децата може да маскира ...
ГЕРБ утвърди листите за изборите: Димитър Николов води Бургас
Ходене по мъките: Как възрастни хора и самотни майки могат да нам...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).