ДКЕВР: Нощният ток поскъпва с 10%, промишленият с около 5 %

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (28)
15:42 / 22.06.2011
785
Нощната тарифа на тока ще поскъпне с до 10 процента от 1 юли при средно поскъпване на цената на тока за битовите потребители с малко над един процент. Това стана ясно след провелата се кръгла маса за обсъждане на новите цени на електроенергията, организирана от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Преди десетина дни топлофикационните дружества поискаха от ДКЕВР да разреши драстично поскъпване на нощната тарифа, понеже при сегашните цени хората имали сметка да се топлят с ток, а не с парно.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви, че основания за повишаване на нощната тарифа са предоставени от дружествата Е.ОН и ЕВН, но принципът нощната тарифа да е по-евтина, за да се стимулира ползването на електроенергия през нощта и да се облекчи работата на Електроенергийния системен оператор ще бъде запазен.

Повишението на нощната тарифа ще е в рамките до 10 процента, а за сметка на това ще поевтинее дневната тарифа, коментира Семерджиев. При цените на тока за индустрията и за малките и средни предприятия увеличението ще е по-голямо с няколко процента, отколкото увеличението на цените за битовите клиенти, каза Семерджиев.

По време на кръглата маса бяха представени доклади за начина на формиране на цените по цялата верига производство - пренос и доставка на
електроенергията до крайните потребители.

Иванка Диловска, председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, посочи в лекцията си, че е притеснително висока цената на енергията, произведена по комбиниран способ от централите. Делът на този вид енергия в общото производство на енергия е едва 3 процента, но разходите на НЕК за изкупуването й са 10 процента, посочи Диловска.

Трябват ни повече доказателства, че тази енергия е комбинирана и високоефективна и че си струва да плащаме за нея такива високи цени, добави тя.

На същото мнение бяха и представители на гражданското сдружение ДНЕС, според които трябва да има разумна граница на стимулирането на производството на зелена енергия и енергия по комбиниран способ. Експерт на сдружението посочи, че това е скрито субсидиране за губещи дружества като "Топлофикация София" например.

Виж коментарите (28)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).