ДАНС организира обучения за бургаски счетоводители

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
11:24 / 25.11.2011
1227
Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) спешно ще организира обучения за счетоводители. Това стана ясно след среща на депутати с ръководството на агенцията.

Обученията се налагат заради приети през лятото промени в два закона - за мерките срещу изпирането на пари и за мерките срещу финансиране на тероризма. С тях счетоводителите се натовариха с нови функции - да следят за мръсни капитали и при съмнения да сигнализират в ДАНС.

До 11 декември тази година всяка счетоводна къща, както и самостоятелно действащи лица трябва да приемат вътрешни правила и да ги изпратят за одобрение в ДАНС.

Оказа се, че много счетоводители са недоволни от новите задължения. Интернет форуми се напълниха с въпроси относно прилагането на закона. Неяснотите продължават, въпреки че на интернет сайта на ДАНС са качени ясни и подробни критерии, по които счетоводителите ще душат за съмнителни сделки, операции и клиенти.

За да разяснят темата, от ДАНС ще проведат курсове на 15 и 16 декември т. г. Те ще са в шест града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Плевен.

С промените в закона счетоводителите и частните съдебни изпълнители се присъединиха към 30-те гилдии, които следят за съмнителни капитали, в това число нотариуси, брокери на имоти, банки, застрахователи, обменни бюра. В ДАНС докладват и институции като БНБ, Агенцията за приватизация, Националната агенция за приходите и агенция "Митници", Централният депозитар.

Източник: в "Труд"


Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).