ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Тихомира Георева: Българинът обича да яде предимно вечер, но най-важна е закуската | ||||||
| ||||||
Според нея, българинът обича да яде предимно вечер, на маса. Той е много стресиран. Вечерта, когато цял ден не сме се хранили, вече сме много прегладнели. Обаче, тогава рискът от това да бъдем още по-стресирани нараства, тъй като нормално кортизолът е най-висок сутрин. Чрез закуската ние потискаме нивата му. По този начин ние потискаме нивата на стреса. Но когато ядем предимно вечер, тези нива не са потиснати и ние се опитваме да правим т. нар. "утешително хранене“, което още повече засилва този порочен кръг. И си казваме: да, ние се храним един път на ден, обаче пак сме дебели. Какво се случва с нас? Ние ставаме и по-депресирани. Тогава и нивата на растежните хормони спадат. Ето защо децата пък също трябва да внимават с нощното хранене, защото нощното хранене блокира синтеза на растежния хормон и даже и на мелатонина, защото вечер мелатонинът се отделя, циркадният ритъм тотално се преобръща. Тогава тийнейджърите сутрин стават сънени, нямат тази работоспособност. А това още повече влошава и риска от диабет и преддиабетно състояние и води до намалена концентрация в училище. "По принцип, най-физиологично е, както казвам на всички мои пациенти, 30-40 минути след ставане от сън да бъде закуската. Не мога да кажа точно каква. Аз съм я разделила на три фази. В едната – въглехидратната фаза, съм дала точно определено хранене, в протеиновата имам протеинова закуска, в мазнинната имам друг тип закуска. Като цяло закуската трябва да бъде пълноценна", посочи д-р Георева. За да не променяме pH-то ни, не трябва да съчетаваме храни с различна алкалност и киселинност, защото това влияе много на стомашните сокове, както и белтъчна с въглехидратна храна, защото това много затруднява тази обработка. Затова казвам, в момента ракът на дебелото черво е с доста висока честота, съветва още специалистът. Д-р Герева не препоръчва само плод за закуска, защото когато хапнем плод на закуска това е захар, която много бързо се резорбира, много бързо води до секреция на инсулин от панкреаса, в следствие на което кръвната захар рязко се качва, в последствие се стига до падане на тази кръвна захар и нямаме такава работоспособност. Хубаво е закуската да е или протеинова закуска, или да е от сложен въглехидрат. Плод можем да хапнем примерно няколко часа след това, между закуската и обяда, но не под формата на фреш, тъй като там са извлечени най-полезните неща на плодовете – фибрите. За обяда е важно да няма преяждане. Има едно правило – когато ни е най-вкусно, тогава трябва да станем от масата, да спрем да ядем. Вечерята спрямо различния пациент е различна, в зависимост от това дали има нощен труд, в зависимост от това в колко часа си ляга. Добре е да има поне 2,5 часа отстояние. Вечерята трябва да бъде лека. За вечеря д-р Георева препоръчва салата, може с някакво месо, най-вече риба, може примерно да има сирене, но да не е изцяло протеинова закуска, тъй като разграждането се забавя в организма. Но най-добре е по-леката вечеря. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
преди 5 ч. и 57 мин.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Роден е в Бургас на днешната дата преди 85 години
18:46 / 18.01.2025
Нагла кражба от бургаска авто къща
09:57 / 17.01.2025
Отлични новини за туризма в Бургаско
13:48 / 17.01.2025
Бургаско "Волво" затисна собственика си в ограда
09:14 / 17.01.2025
Бургазлия надра 4 коли, едната остана и без странично огледало
10:14 / 17.01.2025
Важно съобщение от ОДМВР Бургас!
09:20 / 17.01.2025
Актуални теми
Абонамент
Анкета