Д-р Полина Карастоянова: Между 500 и 5000 лева варират коледно-новогодишните почивки

Автор: Веселка Иванова
Коментари (0)
19:15 / 09.12.2023
1226
Опциите за Нова година и следколедните празници варират между 500 и 5000 лева в зависимост от категорията, нощувките и това какво включват пакетите. Това каза за предаването "Нюзрум“ по Радио "Фокус“ д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризма.  

По думите й българските туристи са верни на своите предпочитания: "Много често различни компании и семейства избират за втори, дори трети път, едно и също място, където са останали доволни, харесват храната, вината, условията за ски и разходки в планината. Това важи и за големите комплекси и курорти, но и за малките къщи за гости. Българският турист има традиционно и много ясно изразено отношение за начина, по който иска да преживее празника. Тези предпочитания са и в основата на пакетите и офертите, които подготвят нашите колеги. Те са изцяло според вкуса на гостите“.  

Според д-р Полина Карастоянова има възможности за всеки вкус и бюджет.  

"Нискобюджетните пакети са по-скоро в къщите за гости, в хижите и в хотелите, които са с по-ниска категория, но това съвсем не означава, че преживяването не е според очакванията. Напротив – има туристи и гости, които имат подчертано по-скромно, здравословно и спокойно отношение към природата. Там бюджетите са по-ниски. Но в по-голямата си част за нашите гости това е време за празнуване, а то има съответно своята цена“, обясни изпълнителният директор на Националния борд по туризма.  

Тя увери, че към момента туристическият сектор и бизнесът са напълно готови за зимния сезон: "Включвам планинските курорти в по-ниските части и познатите балнео и СПА дестинации. Направено е абсолютно всичко необходимо, за да бъдат подготвени инфраструктурата, съоръженията и пътищата. Нашите колеги от Пампорово, Банско и Боровец са подготвили пистите и хотелските комплекси и очакват своите гости. Климатичните условия са благоприятни и ако температурите се задържат в тази посока, ще бъдат добра основа за естествен сняг и за красотата, която очакваме като туристи и гости“. 

По отношение на чуждестранните туристи ситуацията е много динамична, изтъкна д-р Карастоянова.  

"Геополитическата ситуации, спокойствието и сигурността в района доста отчетливо се отразяват върху избора, който един чуждестранен турист прави за своята зимна почивка“, поясни тя, визирайки комплицираната ситуация в Близкия Изток.  

"2023 година беше много трудна за туристическия сектор. Бизнесът е крайно мобилизиран и подготвен да реагира при форсмажорни обстоятелства, но трябва да намерим възможност за два пъти повече консолидация на ресурси, усилия, мислене и позитивизъм в начина, по който подкрепяме и развиваме българската туристическа индустрия. Имаме нужда от правителство, премиер и министър, които мислят в посока как да подкрепят конкурентоспособността на българския туристическия сектор, водейки се от добри пример на всички наши съседни страни“, коментира още тя.  

В навечерието на предстоящите празници д-р Полина Карастоянова пожела: "Туризмът, пътуванията и преживяванията са най-голямото богатство, което можем да оценим, особено след трудностите. Пътувайте и споделяйте тези пътувания с хората, които обичате. Само заради това животът си заслужава!“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (232):
12.10.2024 Офертите за Нова година и ски сезона са умопомрачителни
07.10.2024 Сега е моментът за резервации за празниците по Коледа и Нова година
23.01.2024 По-богати ли сме станали? За първи път от 10 години няма бум на задлъжнялостта през януари
14.01.2024 Днес е ромската Нова година - Банго Васил
13.01.2024 Януари ли е най-депресивният месец?
08.01.2024 Засаждат десетки хиляди фиданки
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).