Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
23:30 / 16.05.2024
1406
Заради бума на коклюш започнаха да се чуват призиви неваксинирани деца да не бъдат допускани в училищата.

"Има такива деца, това е със знанието на родители, на техните лекари. Изборът е на родителите, децата не могат да взимат решение. В такъв случай и в момента по действащата нормативна база родителите могат да отказват задължителните ваксини, които не са принудителни. Имам едно семейство, смесен брак българин с чужденка, родителите подписаха. Ако не подпишат - отказът от ваксина се изпраща в Регионалната здравна инспекция и от там административен и наказателен орган прилага санкциите, предвидени в Закона за здравето. Те са само финансови санкции, няма предвиден отказ на достъп до образование, здравни грижи", коментира общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов.

Той уточни, че сред документално неваксинираните деца има такива, които са в чужбина, където вероятно са ми поставени ваксини, но у нас се водят неваксинирани. 

"Толкова случаи накуп с варицела, коклюш, не съм имал в практиката си. И почвам да си задавам въпроса какво се случва, каква е връзката с Ковид-19. Дали пък Ковид не ни изтри имунитета към тези ваксинопредотвратими заболявания, към които имахме групов имунитет", каза още общопрактикуващият лекар.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че в момента има бум на всичко - лекарите са претрупани с пациенти с вирусни инфекции все едно е зимен период. 

"PCR тестовете за коклюш са скъпи, хората не могат да си ги позволят. Почва като обикновена вирусна инфекция, особено сега при тази влага. Чакаме слънцето и излизане на чист въздух, което е препоръчително. Колективният имунитет падна, ние сме една от страните с най-малко ваксинирано население, дали има значение не мога да кажа", добави д-р Миндов.

Виж коментарите (1)

Още по темата (76):
06.08.2024 Спад в броя на новите случаи на коклюш
31.07.2024 Удължават противоепидемичните мерки срещу коклюш
15.06.2024 Доц. Кунчев: Броят на комарите ще бъде много голям, ако не се обработват водните площи
01.06.2024 Лекарите с призив към бременните жени за ваксинация срещу коклюш
28.05.2024 Има ли опасност от нова вълна на коклюш през лятото?
25.05.2024 Проф. Кунчев каза дали човек, който е преболедувал коклюш - може да се зарази отново
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).