Църквата отбелязва Богоявление

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
08:53 / 06.01.2023
476
Богоявление се празнува всяка година на 6-и януари, като денят е известен и като Йордановден. В народния календар този ден е свързан с много обреди, обичаи и поверия. Денят слага край на т.нар. "мръсни дни“.

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза при Христос във вид на гълъб.

Празникът е свързан с много обреди, има и много именици

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се също така, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен и като Водици.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста от местния свещеник. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен.

На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият - за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите.

Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст. А с донесената от църквата свещ се запалва с "нов“ огън кандилото в семейния иконостас. Там се полагат и новите рождественски китки.

Виж коментарите (0)

Още по темата (10):
06.01.2023 С хоро край водопада Докузак малкотърновци отбелязаха Йордановден
06.01.2023 Етнолог: Хорото в Калофер е изобретена традиция, водата не бива да се нагазва днес
06.01.2023 Вижте емоцията от днешния Йордановден!
06.01.2023 Украинката Настя редом с мъжете спасява Светия кръст в Свети Влас
06.01.2023 31-годишeн моряк спаси кръста във Варна
06.01.2023 22-годишният Мирослав Хаджийски спаси богоявленския кръст в Кюстендил
Още новини от Национални новини:
Заради неправилно изпреварване е станала тежката катастрофа край ...
Хиляди пенсионери са ощетени заради тавана на пенсиите
Голяма фирма сама изтегли опасен продукт от пазара у нас
Как Созопол стана привлекателна дестинация за милиони туристи от ...
Интензивен трафик в страната в първия от трите почивни дни
Кметът на Минерални бани и синът му остават в ареста


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).