Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Чували ли сте понятието "бавен туризъм"? Ще го разберете, ако посетите село Киселчово в Родопите
Автор: ИА Фокус 09:06 / 08.09.2024Коментари (2)1365
личен архив
"Забави, забави. По-полека, забави, забави“ – изпя Стефан Вълдобрев. В тази посока се развива и едно от най-новите течения в туризма – т.нар бавен туризъм, наричнан още "еко“, здравословен“, "селски“.

Това е цялостна концепция за пълноценна почивка, лишена от динамиката и стреса на масовия туризъм, чрез забавяне на темпото и наслаждаването на "малките удоволствия", избягвайки големите курорти.

И ако в Италия, тази концепция се заражда още в края на 80-те години на миналия век, то в България тя е съвсем млада. Туристите тепърва се запознават с това разбиране, а домакините, които предлагат такъв тип ваканция, все още са доста малко на брой.

Както Стефан Вълдобрев пее: "Поогледай се. Послушай. Поразпитай. Помълчи... Наслади се на момента“.

С идеята да се наслади на момента, гледката, планината и усещането за тук и сега, Магдалена Исионова създава къща "Хвърчило“. Едно необикновено място, сгушено в южния склон на село Киселчово в Родопите.

Родопското "Хвърчило“ на Магдалена предлага полет над природата, далеч от ежедневието и напред към промяната – промяната на туризма в България и отношението към българското село и животът в общност.

Преди четири години за първи път изпитах чувство на уседналост в Родопите и по-скоро мястото избра мен, отколкото аз него“, разказва Магдалена пред Economic.bg.

С поглед към природата

Магдалена реставрира напълно старата къща и плевня, превръщайки ги в място за споделени емоции. Плевнята е превърната в зала за събития и е реставрирана в традициите на българското строителство с изцяло естествени материали – глина, вълна, слама, вар.

Купих къщата с идеята това да е място, на което да преоткрия себе си. Но съм човек, който го храни да твори много неща. Но в един момент реших да отворя пространството и да предам своя опит“, разказва Магдалена.

Тя е художник моделиер и конструктор технолог. Цял живот се е занимавала с приложно изкуство. Всеки един детайл в къщата е добре подбран и повечето от предметите в нея са изработени от малки български производители като идеята е да се подкрепя родното производство.

"Това е къща с каузи, а не за гости. Ние организираме нещо, което да остави следа след себе си. Помагаме на хората от селото с доброволци. Реставрирахме покрива на един храм. Организираме разходки по екопътеки съвместно с туристическо дружество ТД “Крепостта Могилица".

Бизнесът ми е ориентиран за това да се наситят всички сетива на човека и всичко да е обърнато към здравето. Не искам масовия турист. Тук идват хора, които са обърнати към природата“, споделя Магдалена.

Тя казва, че "Хвърчило“ е жив проект – "всеки човек, който дойде, допринася за развитието“.

"Една от мисиите ми е да оставя следа след себе си. В Родопите има една много хубава традиция – казва се себап – това е традицията да оставим добър отпечатък след себе си.“

Затова Магдалена иска да събуди усещането на хората за свързаност с природата. За това, че, когато забавим крачката и подадем ръка, обществото се променя.

Но се опитва да промени и концепцията за развитието на туризма в една от най-красивите и "женски“ по нейните думи планини в България – Родопите.

Бавен туризъм

В България имаме прекрасни условия да развиваме туризъм с добавена стойност, който лекува. Този, който ти пълни външните сетива, но ти дава и нещо повече – туризъм за духа и тялото“.

Според Магдалена страната ни има огромен неизползван потенциал в сектор "Туризъм“, с който ако успеем правилно да насочим силите си, ще генерираме много повече икономически успех от опитите ни за привличане на масови туристи.

Имаме занаяти, автентичност, фолклор, чиста храна. С какво друго можем да привлечем чуждестранните туристи?“, пита реторично тя.

А една от мисиите, които си е поставила Магдалена, е да превърне своето "Хвърчило“ в дом за посетителите – в място, което те слива с природата и събужда.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 08.09.2024 г.
0
 
 
Туризма си е Туризъм! Бавен! Бърз! Все е Туризъм! И е Работа на Онези което се Занимават с Туризъм! Не Моя! Моята е да видя кое е най-доброто за съответния случай! И да го Предложа!
0
 
 
Тази жена иска 250 лева на вечер на човек. Нещо парите не ги познава ми се струве
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: