Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Черни облаци над стопаните на "Дивата ферма"
Автор: Екип Burgas24.bg 09:36 / 09.07.2024Коментари (0)1411
©
Любимите стопани на "Фермата" Бети и Ники са на път да изгубят поминъка си заради прекалените напъни на пишман еколози да защитят планината. Те са собственици на най-голямата биологична ферма за говеда не само в България, но и в цяла Европа - "Дивата ферма“. Тя обаче е пред закриване, след като от тази година националните паркове въведоха нови правила за отдаване под наем на високопланинските пасища за едър рогат добитък, с които силно ограничиха терените за стадата. 

"От седмици сме се видели в чудо, защото с отпуснатите ни от Национален парк "Рила" допустими зони за паша, в най-горещите месеци от годината ние ще можем да качим в планината само 300 животни, докато стадото ни наброява 2 хиляди говеда от породата родопско кафяво", ядосва се Николай Василиев, на когото цяла България вика свойски Ники.

Като ветеринар той има професионален поглед върху проблема, който касае всички малки и големи високопланински ферми в България, защото това е препитанието на десетки семейства. Според него старите български породи по никакъв начин не могат да замърсят природата. Нещо повече, опасваното на планинските треви влияе положително върху биоразнообразието, а пасищата биват наторявани. 

Без животни в тези зони тревата ще достига човешки бой, а клековете ще превземат площта на ливадите и пасищата. Ще припомним, че стопанството на Ники и Бети се намира в района на Маджарово, в Източните Родопи, където от юли до септември горещините са сериозни и сертифицирани биологични говеда изобщо нямат достъп до естествена паша. Затова в 2008-а семейство Василиеви търси алтернативата в парк "Рила“ и досега бяха добре приети. За тези 20 години на едно животно са се падали по 4 декара пасища в резултат на което "Дивата ферма“ успя да се развие до сегашните размери. Според новите правила обаче животно трябва да разполага с цели 50 декара.

"Кога едно животно ще опасе 50 декара?“, риторично пита Ники. А ние добавяме, че никой няма да спечели от необмислени решения, с които се унищожават бизнеси, градени с десетилетия. Такъв е и случаят на Благовеста, която всички наричат Бети, и мъжа й. Двамата съпрузи изумяват всичките си роднини, като още съвсем млади изоставят градския живот заради планината. Започват през 1994 г. с десетина овце и няколко кози, наследени от бабата на Ники. После купуват с пари назаем 50 овце и 2-3 години правят овче сирене, с което се издържат. На село заживяват през 1999-а.

"Обикновено хората гледат крави, за да си купят апартамент в града. А пък ние продадохме апартамента на родителите ми в Пловдив и си купихме крави. Всъщност, купихме шестнадесет крави, от които осем умряха още в първата година. Причината бе, че породата им беше трудно приспособима в условията на нашия микроклимат.

Затова се насочихме към отглеждането на местните породи - Българско сиво говедо и Родопско късорого говедо", спомня си началото Бети. Съпругът й е този, който повече иска да живее на село. През 2005-а отварят вратите на наследен от него дом, който превръщат в къща за гости "Дивата ферма". Тук отглеждат и четирите си деца.

Нашите деца цял ден си чоплят по нещо. Те непрекъснато копират нашия начин на живот! Близостта със земята ни дава преди всичко радост, дава ни сигурност и стабилност! Надежда, че докато има българи, които да се грижат за земята си, ще я има и България! Както гласи една стара мъдрост - земята не е наша собственост, ние просто сме я взели назаем от децата си!", категорични са Бети и Ники. Тази година двамата честват 30-годишен съвместен живот. Но вече като баба и дядо на четири внучета. Първите - близнаците Николай и Мадлен, тази есен ще станат на три. Брат им Никола пък дойде на бял - свят като подарък на юбилеите на своите баба и дядо.

"Познаваме се от детската градина, имаме снимка като 4-годишни", спомнят си стопаните на фермата. Двамата са почти връстници - Николай направи 50 обиколки около Слънцето на 12 септември, а Благовеста - на 28 октомври миналата година. “Всеки ден е велик, когато сме цялото семейство заедно" е рецептата им за щастие.

"Фермерството не е професия, то трябва да се онаследява" разкриват възгледите си младите баба и дядо, които правят всичко възможно, за да спасят поминъка си, създадено толкова много труд и лишения, пише Минаха години.



Още по темата: общо новини по темата: 1334
19.09.2024 »
19.09.2024 »
19.09.2024 »
19.09.2024 »
19.09.2024 »
19.09.2024 »
предишна страница [ 1/223 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
Южна Америка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: