Цените на храните в българските супермаркети са същите като тези в гръцките например

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
12:32 / 03.09.2024
1281
Какви са тенденциите на пазарите и инфлацията в страната. Темата коментират Щерьо Ножаров, икономически съветник, БСК, и икономистът Румен Гълъбинов по NOVA NEWS.

 

"Има известна тенденция към плавно увеличение в цените на храните. България е сериозен вносител на храни – ние внасяме около 80%, като изключим пшеницата и хляба. 50% от месото и 80% от плодовете и зеленчуците са вносни. Всички резки метереологични явления по света ни засягат. Ние нямаме стабилна земеделска политика", каза Ножаров.

По думите му доста от земеделските земи се използват за зелена енергия, например за производството на биогорива и поставянето на фотоволтаици.

"През последните 2 години наблюдавахме изпреварващо увеличение. Цените на храните в българските супермаркети са същите като тези в гръцките например. Подобна е ситуацията, ако сравним цените и с Румъния. Ние преодоляхме този голям скок на цените. Инфлацията се забавя в България", смята Гълъбинов.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Венци Мицов: Скъпи чалгари, любимата ви музика отдавна ви е изтри...
Слави Трифонов не се сдържа: Мога да бъда много груб, даже може д...
Даниел Митов за думите на македонския вицепремиер: За такава обид...
Министър Карадимов: За да се справим с "мъртвите души" на изборит...
Тези студенти няма да плащат такси в университетите
БСУ отбелязва 33 години от създаването си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).