Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЦИК е възложила профилактика и почистване на машините на "Сиела Норма"
© Burgas24.bg
ЦИК е възложила профилактика и почистване на машините на "Сиела Норма". Всички, които са дали дефекти, няма да участват на изборите на 27 октомври. Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

"Към изпълнителя на дейностите за машинно гласуване сме възложили профилактика на машините, почистване на принтерите. Това са компютри. Всички знаем и вкъщи имаме всевъзможна техника. В един момент тя има нужда от почистване, от ремонт, от отстраняване на някакви технически повреди. Възложили сме на "Сиела Норма". Дори първите машини, които са подготвени с демонстрационния софтуер, които вече са в районните избирателни комисии с обучителна цел, които мисля, че са около 200, имаше 7 от тях, които дадоха някакви дефекти. Тези машини няма да влязат в изборния процес. Дори в демонстрационната версия, те се заделят настрани. Ще бъдат отстранени техните технически проблеми. Ако не могат да бъдат отстранени сега, защото времето върви, физическото време 24 часа в денонощието, за съжаление не стига, но в изборния ден ще участват машини, които не са дали такива проблеми", увери Камелия Нейкова в ефира на обществената телевизия.

Тя подчерта, че проблеми с хартията няма и не е имало.

"На всички избори ние възлагаме една от дейностите, това е профилактика на машините. Но с използването на тези машини, може би се натрупват някакви проблеми. Но не е хартията проблем. Разбира се, че не е хартията. Това вече не знам колко пъти се повтори. Колко пъти се направиха изпитвания в акредитирани лаборатории. Колко пъти беше направено сравнение с изискванията на производителя на машините, как принтерите, какви са изискванията към хартията, с която тези принтери да работят без проблем. Надявам се на тези избори, разбира се, няма как да кажа категорично всичките 9353 машини ще работят без нито една от тях да даде технически проблем. Но все пак процентът на машините, които дават такъв проблем, е сравнително малък на фона на всички останали. Но дори и да се случи такъв проблем нито един избирател няма да бъде лишен от правото да гласува. Той ще има възможност да гласува, но с хартиена бюлетина", допълни Нейкова.

Според думите на председателя на ЦИК допълнителната защита на хартията за частичните местни избори на 20 октомври е различна от тази за парламентарния вот на 27 октомври.

"Специализираната хартия за машинно гласуване е специализирана хартия, която се доставя от печатницата на Българска народна банка. За всеки вид избор се поставя различна допълнителна защита. Простичко казано, това е картинката на гърба на самата машинна бюлетина. Този път, за изборите, които са следващата седмица на 20 октомври, да не забравяме, че все пак имаме частични и нови избори за кметове, в които 249 машини ще участват. На 27 октомври имаме избори за народни представители. Допълнителната защита на хартията за 20 октомври е една, за 27 октомври е друга, която дори визуално се различава. Така че по никакъв начин няма да се допусне използването на хартия, която е била използвана в предходни избори, които и да са те. Именно поради което Централната избирателна комисия взе решение, още в края на месец септември, и възложи на всички областни управители, кметове, печатницата на БНБ, всички ролки неизползвана хартия за машинно гласуване да бъде унищожена и да изпратят съответната информация в ЦИК".

Нейкова не отрече, че някои от машините вече са с изтекъл гаранционен срок, но това не означава, че са неизправни.

"Гаранционният срок на някои от тях е изтекъл. Сега по-голямата част машини, 9600, са доставени в началото на 2021 година. Гаранционният срок беше 3 години. Но дори да е изтекъл гаранционния срок, това не означава, че машините не могат да работят. Може би и във вашето студио съм чувала, изпълнителният директор на "Сиела Норма", да казва, че машините могат да работят 50 години. И това е така. Машините имат дълъг живот, независимо колко често са изборите. Ние всички вкъщи имаме уреди, които като им изтече гаранционния срок, не ги изхвърляме. Разликата е, че в гаранционния срок поддръжката е безплатна. А след това, за момента имаме възможност да бъдат поддържани от "Сиела Норма".

"Днес в 11.00 часа ще се извърши довереното изграждане на изпълнимия код от изходния код на софтуера за гласуване. Това ще стане в защитена среда на Министерство на електронното управление. Публичен ще бъде този процес. Поканени са представители на регистрираните за участие в изборите партии и коалиции, които ще подали такава заявка в ЦИК, не бих казала, че има някакъв риск да се провали или пък да няма машинно гласуване на 27 октомври."

Заявленията за гласуване по настоящ адрес са значително по-малко към момента в сравнение с предходните избори, обобщи Камелия Нейкова.На изборите на 9 юни подадените такива заявления са били над 80 000, докато към момента са 14 000. Трябва обаче да се има предвид, че срокът за подаване на заявления изтича утре.



Още по темата: общо новини по темата: 406
11.10.2024 »
11.10.2024 »
11.10.2024 »
11.10.2024 »
10.10.2024 »
10.10.2024 »
предишна страница [ 1/68 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: