Бургаски ученици впечатлиха министър Цоков

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:25
243
Отгатване на произволно намислено число, проверка на знанията за разположението и структурата на планетите, характерни особености на различни дървесни видове. Това са част от възможностите на различни игри, разработени с изкуствен интелект от шестокласници от бургаското ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията“. Те бяха представени пред министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на посещението му в училището.

В училището бе организирана и дискусия за навлизането на изкуствения интелект и изучаването му в класните стаи.  Участие в нея взеха директорите на СУ "Христо Ботев“ в Карнобат, ОУ "Светлина“ в с. Тополица и бургаските НЕГ "Гьоте“, ПГЕЕ "К. Фотинов“ и ПГГМЕЕ, както и директорът дирекция "Образование“ в Община Бургас Катя Мишева. 

"МОН трябва да започне дискусия с директорите и учители за нуждата от разработването на програма за изучаване на възможностите на изкуствения интелект“, съобщи проф. Цоков. По думите му това може да бъде свободно избираем предмет в гимназиален или прогимназиален етап. "Редица училища в България вече работят с учениците в тази сфера в различни форми на извънкласни дейности или в техните STEM кабинети. Това налага и въпроса – нужно ли е да се структурират и подпомогнат тези усилия“, обясни министърът. Според него, ако се върви в тази посока, това трябва да бъде практично ориентирана дисциплина, в която учениците да се запознават с възможностите на различни инструменти и използването им. "Изкуственият интелект ще промени много сфери от обществения ни живот и е много важно да подготвяме децата за тази трансформация“, каза още проф. Галин Цоков.

Участниците в срещата споделиха и своя опит в работата с изкуствен интелект и различни други инструменти за повишаване на дигиталните умения на учениците. Те коментираха и че бързите промени в тази сфера могат да променят начина, по който се извършва оценяването и формирането на различни изпитни материали. "Новите тенденции няма да намалят ролята на учителя. Напротив, в много области ще го улеснят, но и ще повишат нуждата от работа за развитие на социално-емоционалните умения в децата“, подчерта проф. Цоков.  

Учениците от ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията“ показаха и други свои умения. Те са създали устройство, което измерва дали дишаме правилно, както и аналогия на известна игра, в която участникът отговаря на поставени въпроси като натиска с краката си различни възможни отговори и комбинации. Министърът ги поздрави за последователната работа и подчерта, че именно това трябва да се случи в класните стаи – децата да са ангажирани с това, което правят и да развиват умения, които могат да използват и в реалния живот.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Уволниха директора на Смолянския театър?
Важно напомняне за личните карти!
Прокуратура ще поиска постоянен арест за Джейхан Ибрямов 
Търсят се повече от 2300 железничари
Колко са осъдените през първата половина на годината за изборни п...
Български граничари са простреляли румънец, опитал да премине нез...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).