ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българското вино се развива, то е по-добро от всякога | ||||||
| ||||||
Причините за това българското вино да не се продава добре са комплексни. На първо място той постави неконкурентоспособността на винопроизводителите. Секторът е малък и не е приоритетен за Министерство на земеделието, посочи Коралов. "Проблемът със субсидиите стои. Когато имаш конкурентна среда, в която най-големите ти конкуренти получават много повече, нормално е да искаш да се изравниш по този показател и когато излезеш на пазара, да си по-конкурентоспособен. При положение че нямаме добър маркетинг и кой знае какъв имидж, става трудно. Проблемът на българското винарство като цяло е, че няма дългосрочна стратегия“, обясни той. През 70-те и 80-те години на ХХ век България е много голям износител на вино – тя е била сред първите три страни износителки. "Щом сме били толкова напред, това означава, че теоретично можем да се върнем, ако не на челните позиции, поне сред първите 10 държави, защото в момента сме след 20-то място. Държавите, които произвеждат вино, са не повече от 40-45 в света, така че може много да се работи. Потенциалът е огромен, но проблемите са още по-големи“, допълни експертът. Традиционните български сортове са "Мавруд“, "Широка мелнишка“, "Гъмза“, "Мискет“. "Много важно е как всяка изба балансира портфолиото си. Има изби, които изобщо не продават български сортове, има други, които правят само това. Тези, които се опитват да експортират по-големи количества, обикновено залагат повече на международни, но с доста голям процент и на местни сортове. Много е важно какъв е пазарът, в коя ценова категория се опитваш да пробиеш. С много евтин "Мавруд“ в големите обеми трудно става. От друга страна, при скъпите вина за ресторанти със звезди "Мишлен“, да кажем, българско "Каберне Совиньон“ трудно ще върви. Там трябва да е нещо автентично, нещо, което този разбиращ и по-платежоспособен консуматор иска да опита.“ На най-голямото винено изложение в света – ProWein, тази година сред 26-те изби ще има български щанд, който е подпомогнат от Министерство на земеделието. "Надявам се, че най-сетне България ще изглежда добре и на това много, много важно за виното място. Нека това да бъде началото на разпознаваемостта на българското вино на този много голям винен форум“, изрази надежда Емил Коралов. DiVino.Taste е най-мащабният форум за българско вино. В последното му издание над 90 винарни са взели участие, а очакванията на организатора на форума са тази година да се включат повече. Над 5-6 хиляди човека са посетили форума за три дни. "DiVino.Taste е витрина на българското вино. За три дни се опитваме да покажем колкото може повече български вина в по-високия сегмент пред нашата публика. Моята цел е да покажа тази витрина на качественото българско вино на едно място“, обясни Емил Коралов. Всяка година DiVino TOP 50 отличава най-добрите винопроизводители и дава възможност за дегустация на най-добрите български вина, оценени и класирани от дегустационния екип на DiVino. Тази година събитието ще се проведе на 24 февруари в "Топлоцентрала“. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
19-годишен айтозлия загази сериозно
09:35 / 29.11.2024
Виктор и Беба си дават ново начало извън къщата
09:03 / 29.11.2024
Спират водата на тези места в Бургас днес
10:02 / 29.11.2024
Почина светило в българската медицина
13:02 / 01.12.2024
Две нагли кражби разкриха в Бургас
10:40 / 29.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета