© Impact Press Group | | "Българско розово масло" влиза в списъка със защитени географски обозначения, съобщиха вчера от Европейската комисия. Заявлението за вписване на наименование за произход в Европейския регистър на земеделските продукти и храни със защитени географски означения беше подадено преди повече от две години от сдружение "Българско розово масло", което обединява производителите на този традиционен за страната ни продукт.В решението на ЕК се казва, че качеството на това масло е осигурено от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа, след като са били откъснати.
Около 3500 килограма розов цвят са необходими за получаването на един килограм масло, пояснява комисията.
Беритбата продължава около месец и изисква особени условия да бъде преди зазоряване, да обхваща цветове с поне едно отворено венчелистче, да не бъдат повреждани стеблата и клоните на растението.
Особените и отличителни характеристики на българското розово масло са богатият му и траен мирис, бледият жълто-зелен цвят, равномерното съчетание от летливи съставки и въглеводороди се пояснява в мотивите за решението на европейските чиновници. Комисията отбелязва също така, че българското розово масло се използва в производства по света, след като бъде добито в Розовата долина. Производственият район, където традиционно се отглежда маслодайната роза Розовата долина, е в места с надморска височина от 370 до 625 м.
Производството на българско розово масло и неговото развитие, започнало още през XVII век. От края на XVIII и началото на XIX в. българското розово масло завладява световните пазари. България става основен доставчик на парфюмерийната промишленост в Европа.
То се използва също широко и в медицината като ценно лекарствено средство, както и като ароматна подправка в кулинарията. Скоро след създаването в 1878 г. на младата държава Княжество България се приемат първите нормативни актове, свързани с качеството и чистотата на този продукт.
До началото на Втората световна война България е задоволявала 90 на сто от световните потребности от розово масло. В момента производството му е насочено основно за износ и представлява 40-50% от световното потребление. Едва преди 20 години през 1994 г. "Българско розово масло" е вписано и в Държавния регистър на Патентното ведомство на Република България като защитено наименование за произход.
В европейския списък със защитени географски обозначения съдържа над 1200 изделия. Това е вторият български продукт след горнооряховския суджук, който попада там. Наскоро роле "Трапезица", филе "Елена" и луканка "Панагюрска" бяха вписани при храните с традиционно-специфичен характер.
Източник: в. "Монитор" |