Българският първолак наддал с 3 килограма, според проучване

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:12 / 20.09.2011
499
Повечето български деца са с наднормено тегло или са затлъстели, като между 3-3,5 кг отгоре е натрупал всеки първокласник. Това показват резултатите от направено неотдавна проучване по този проблем, осъществено от доц. Мая Константинова и нейния екип от Националния център за опазване на общественото здраве и анализи.

Оказва се, че с наднормено тегло са 30,7 % от учениците между 6 и 19-годишна възраст, със свръхтегло са 18.3 на сто, а 12.4 процента са със затлъстяване.

Учениците до 8-и клас са по-пълни, спрямо тийнейджърите от горните класове. Докато тези до 14 години са с 35-36% над нормата, то от 14 до 19-годишна възраст само 23 на сто са с излишни килограми.

Като цяло момчетата по-често гледат през пръсти на фигурата си, отколкото момичетата. Във възрастта между 10 и 14 години 40% от тийнейджърите дори си позволяват да са с наднормено тегло, 22.3 на сто - със свръхтегло, а 17.7 процента са дори със затлъстяване. За разлика от тях, само 38 на сто от малчуганите от 6 до 10 години са с наднормено тегло. Макар и незначителната разлика в полза на по-малките, специалистите по хранене обясняват с факта, че те са повече под контрола на родителите или бабите, които ги държат далече от автоматите за чипс, вафли и безалкохолни напитки.

Има тенденция за увеличаване на наднорменото тегло при децата в ученическа възраст, особено на затлъстяването, показва анализът на изследването, изготвен от екипа на доц. Мая Константинова. В потвърждение на това те посочват, че през 2008 г. национално представително проучване на децата от 1-и клас показа, че при тях наднорменото тегло е 30%. Тази цифра включва и малчуганите със свръхтегло, а затлъстелите са 13 на сто. Три години по-късно, през 2011 г. затлъстяването в тази възраст е вече 17,7 процента.

Натрупването на излишни килограми в детска възраст води до провокиране на куп тежки хронични заболявания впоследствие - високо кръвно и диабет. Те са рискови фактори за повечето неинфекциозни заболявания, категорична бе националната консултантка по хранене проф. Светла Петрова.

Като основни причини за затлъстяването диетолозите посочват пържените картофи и чипса. 22% от децата на 10-14 години ги консумират ежедневно или почти всеки ден, а 8 на сто се тъпчат с чипс повече от веднъж дневно. Над 40 на сто от хлапетата закусват с банички и мазни тестени изделия на път за училище всеки ден. От тях 10 на сто и обядват с блажни бюреци и кифли. Над 38 на сто от учениците ядат вафли поне в едно от междучасията. Само на 40 процента от децата родителите слагат плод в раниците за училище.

Изследването показва още, че 20,4% от момичетата на 14-19 години и 8% от момчетата имат проблеми в хранителното поведение, като почти 2,5% повръщат след хранене, вземат и слабителни хранителни добавки, за да контролират теглото си.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).