Българската статистика навършва 131 години

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:55 / 24.06.2011
545
На 25 юни 2011 г. Българската статистика навършва 131 години. Началото се поставя през 1880 година, когато e създадено статистическо отделение към Министерство на финансите.

В дългогодишната си история Българската статистика провежда 17 преброявания на населението, жилищния фонд и земеделските стопанства, повече от 85 г. наблюдава домакинските бюджети и всяка година провежда около 250 различни статистически изследвания в 35 тематични области. Благодарение на професионализма, обективността и високата отговорност на българските статистици, глава "Статистика" е първата затворена преговорна глава в процеса на присъединяване на България към Европейския съюз.

През всичките тези години НСИ работи и за потребителите на данни извън страната. Още първите статистически публикации са двуезични - издават се на български и френски език. В момента всички издания на НСИ се публикуват на български и английски език.

Тази година НСИ посреща празника като предоставя нови услуги за улеснение за потребителите. От днес в сайта на Дигиталната библиотека на НСИ на адрес http://statlib.nsi.bg/ е публикувана пълната колекция на списание "Статистика" от създаването му през 1929 до 2010 година. На потребителите е предоставен он-лайн достъп до 250 броя от списанието като колекцията съдържа 22 651 дигитални страници. Списанието е на български език и има резюмета на статиите на френски, английски и руски език.

Дигиталната библиотека на НСИ е създадена през 2007 година. Дигиталният фонд непрекъснато нараства и към настоящия момент разполага с информационен масив от над 600 000 дигитални страници на българската статистика от 1881 г. до наши дни.

Предстои публикуването на най-голямата серия статистически издания - "Преброяване на населението и жилищния фонд в Република България"

Електронните издания са изработени и подготвени за онлайн достъп в Дигиталния център на библиотеката на НСИ. Достъпът до дигитализираните издания на Българската статистика от създаването й до наши дни чрез Интернет е безплатен.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).