"С най-висока степен на антиоксидантно действие са бъзът и шипката, но тъй като количествата им са ограничени, продуктът би излязъл много скъп", обясни Благовеста Крачанова вчера. След успеха на японския пазар на 100% сок от арония с екстракт от шипка и пектин напитката ще бъде пусната скоро и на българския пазар, уточни тя.
По думите й аронията е известна с високото си съдържание на полифеноли и витамини С, А, Р и от Б групата, както и фолиева киселина. Плодовете арония се отглеждат без изкуствени торове и пръскане, от които нямат нужда. Причината е, че са устойчиви на вредители и болести. Това пък прави плодовете екологично чисти и така те стават естествен източник на антиоксиданти. Благодарение на тях напитката от арония ограничава инфекциите, чрез задържане на размножаването на бактерии и вируси, а на съдържащия се йод чрез хормоните на щитовидната жлеза укрепва развитието на мозъка и интелигентността. Научно е установено, че соковете от арония предпазват дори от зъбни кариеси, а в съчетание с останалите елементи укрепват цялостно имунната система на организма. Благодарение пък на антоцианините - витамин Р, които са най-високо съдържание сред червените плодове, също имат силно антиоксидантно действие. Не без значение е и фактът, че напитката от арония може да доведе до бляскава кожа, както и до забавяне на стареенето. Всичко това ще бъде обяснено на посетителите на втория "Арония фест", който ще се проведе в Пловдив на 13 септември пред Общината. Фирмата производител на соковете и нектарите от арония организира феста със собствени средства, а по време на събитието са предвидени много игри и награди за присъстващите деца.
Източник: "Монитор"