България ще избегне рецесията

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (12)
08:29 / 04.05.2012
650
Българската икономика няма да попадне в рецесия през тази година. Това прогнозира председателят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски. За разлика от голяма част от страните в Европейския съюз у нас темповете на ръст ще останат положителни.

"Очакваме годишен растеж на икономиката от 1%", заяви Прохаски. По негови думи годишната инфлация ще падне до 2,5%, което ще се отрази добре на домакинствата.

Най-новите годишни данни на НСИ потвърждават, че след спада на БВП с 5,5% през 2009 г. икономиката ни отново расте в последните две години, се казва още в редовния тримесечен доклад на ЦИР.

Според експертите обемът на брутния вътрешен продукт трябва да достигне предкризисните нива в началото на следващата година. Пак тогава се очаква и по-сериозно повишаване на заетостта. Предвижданията са износът да скочи с 10 на сто през 2012 г. След като в две последователни години (2010-2011 г.) родният експорт регистрира среден ръст от 31 на сто, през тази се очаква поредно повишаване. То ще се дължи основно на секторите промишленост, селско стопанство и туризъм, допълни Прохаски.

Именно промишлеността е най-бързо развиващата се сфера в българската икономика. Тя е нараснала с 9,1% през 2011 г. През настоящата година секторът регистрира лек спад за първото тримесечие, но се очаква да приключи годината с растеж.

Според доклада на ЦИР професионалните, научните и административните дейности са показали развитие от 8,1 на сто в рамките на година, а като значимост за икономиката те вече надхвърлят предкризисния си дял.

Трети и последен сектор с растеж за 2011 г. (1,9%) е "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения". Тази сфера се отличава сред всички останали като единствената, която първа, още през третото тримесечие на 2011 г., надхвърли предкризисния максимум в обема на добавената си стойност. Растежите през миналата година са основание да се очаква ръст и през тази. Сектор "Финансови и застрахователни дейности" е единственият, който остана незасегнат от най-суровата икономическа криза от Втората световна война насам. От ЦИР очакват тази сфера да е особено активна през втората половина на 2012 г.

"В момента лизинговите и застрахователните компании дърпат сектора назад, но и те скоро ще почнат да растат", заяви Прохаски.

През 2012 г. търговията, транспортът и хотелиерството ще се подобрят. За сектор "Строителство" обаче се очаква пореден спад на годишна база, но този път той ще е по-слаб, прогнозират анализаторите. В селското, горското и рибното стопанство предвижданията са за лек ръст. Според икономистите на ЦИР спадът на инвестициите е най-сериозният проблем на страната, но тази тенденция няма да се промени, докато ситуацията в Европа не се стабилизира. Очакванията са в края на годината към България отново да потекат чуждестранни капитали.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (12)
Още новини от Национални новини:
Ваксините срещу грип са налични в аптечната мрежа
Рано тази сутрин: ПТП на АМ "Тракия" между 3 автомобила
Проф. Кантарджиев: Ликвидирахме тази заплаха!
Празник е! Не трябва да се взимат съдбоносни решения
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).