България с до 30 години газова независимост

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (6)
17:10 / 02.09.2012
606
Страната ни можела да си спечели газова независимост за 25-30 години, ако сондажите през следващите 4-5 години в находището "Хан Аспарух" покажат големи залежи. Най-оптимистичният вариант предвижда да започнем да покриваме нуждите си на 100%, което силно притеснява доставчиците на газ за страната ни.

Всички големи играчи на газовия пазар ще се съобразяват с доставките на наша територия, заяви изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг - Михаил Андонов в радио-предаване. Според него, това ще се случи, ако страната ни постигне всичко, което е направено като предварителни проучвания за големите залежи в находище "Хан Аспарух".

Ако сондажите след 4-5 години покажат, че имаме залежи, със сигурност ще получим 25-30 години независимост от газовите доставки за България. Все пак трябва да се има предвид, че дълбоководните сондажи се извършват на над 5000 метра дълбочина и са един много тежък процес. Подобни дълбочинни изследванията отнемат много време, като за целта е необходима и специална технология. Но според статистиките консумираме 3000-3200 млрд куб. метра годишно, което означава, че собственият добив ще задоволи потребностите ни.

"Това, което в момента се прави, наистина създава доста притеснения на всички доставчици на газ в България и тези, които искат да транзитират газ през страната ни", подчерта Андонов.

Що се отнася до поскъпването на горивата, специалистът обясни, че това не е тенденция само у нас, а по целия свят. "Всичко е вързано. Няма как България да остане остров и да не се повлияе от тези изменения на цените на международните пазари. Правителството взема адекватни мерки как да се процедира и как да се излезе от тази ситуация", добавя още той.

Според Андонов, има вероятност от 1 октомври цената на газа да се намали с 1-1.5%

Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...
Николай Костов: Вендинг машините за лекарства не са безопасни, пр...
Корабите от Противоминната военноморска група ще пазят Черно море...
Пилот, летял с L-39 Албатрос: И най-опитните понякога грешат
Калин Стоянов: Приех сериозно отправената покана от Делян Пеевски...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).