България и Украйна подписват споразумение в областта на сигурността

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
17:12
440
Министерският съвет прие Решение, с което одобри подписването на Споразумение за сътрудничество в областта на сигурността между Република България и Украйна и присъединяването на страната ни към представения по време на таз годишната Среща на върха на НАТО във Вашингтон "Компакт за Украйна". Това решение е било взето днес на правителственото заседание. 

"Компакта за Украйна" бе одобрен на специално събитие след края на Срещата на върха на НАТО през юли т.г. и към него се присъединиха 23 държави-членки на Алианса, сключили към тогавашния момент двустранни споразумения за сигурност с Украйна. Инициативата предвижда оказване на политическа подкрепа на Украйна, както и координиране и ускоряване на усилията за подпомагане на украинската страна в областта на сигурността.

Република България оказва политическа и практическа подкрепа на Украйна, която с противопоставянето си на руската агресия допринася пряко и за защитата на свободата, сигурността и суверенитета на всички европейски страни-членки. В унисон с тази последователна политика и с цел присъединяване към "Компакта за Украйна", България ще подпише споразумение в областта на сигурността с Украйна, съгласно което страните ще работят по конкретни двустранни договорености.

С подписването на споразумението и последващото присъединяване на България към "Компакта за Украйна" ще се потвърди продължаващата ни подкрепа и солидарност за легитимната борба на украинската страна срещу руската агресия, както и желанието на България да продължи да участва активно в международните усилия за подпомагане на Украйна в краткосрочен и дългосрочен план.

Виж коментарите (0)

Още по темата (134):
29.09.2024 Проф. Витанов за края на войната в Украйна: Това ще бъде решено на една салфетка
26.09.2024 Иван Кондов от Ню Йорк: България остава ангажирана с нормите и принципите на международното право и мултилатерализма
24.09.2024 Всички играчи във войната в Украйна са в преходен период
23.09.2024 Експерт: Украинските яйца разбиват пазара – време е за тотална забрана
23.09.2024 България попадна в "черен" списък на Русия
20.09.2024 Военноморските сили на България, Румъния и Турция в битка морските мини
Още новини от Национални новини:
Важна информация от МОН!
Министерският съвет предоставя за управление недвижима културна ц...
5% са мъжете, потърсили помощ на горещата телефонна линия за пост...
С близо 10 % се увеличават децата, записани в детска градина
Около 720 секции се очаква да бъдат открити за вота в чужбина
Важни новини за АЕЦ "Козлодуй" и новите реактори


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).