България е домакин на 61-вата сесия на IPCC за изменение на климата

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
13:54 / 25.07.2024
1186
В навечерието на 61-вата сесия на Междуправителствения панел на ООН по изменение на климата (IPCC) в София започна днес двудневна международна конференция на тема “Климатичните рискове в Черноморския регион", организирана от Българската академия на науките в партньорство с Министерството на околната среда и водите като част от съпътстващата програма за домакинството на България на 61-вата сесия на IPCC. Водещи учени, експерти и политици ще обсъдят критични въпроси, свързани с изменението на климата и неговото въздействие върху региона на страните около Черно море, съобщиха от Министерство на околната среда и водите. 

“С тази конференция ще покажем как българската академична общност е в състояние да подпомогне решаването на такива глобални проблеми, каквито са климатичните промени. От въпросите, които ще се разгледат, отнасящи се до климатичните промени и прояви в Черноморския басейн в последните години, ще проличи как по естествен начин те се свързват с по-глобални проблеми и с по-голямата програма на сесията на IPCC, на която България е домакин" - каза председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски.

''Климатичният скептицизъм и климатичната паника са еднакво вредни за положителните ни усилия да се справим с такъв важен проблем като климатичните изменения“ - заяви в изказването си министърът на околната среда и водите Петър Димитров. "За да разберем мащаба на това, което ни предстои, са необходими хората на науката“, подчерта той и припомни, че усилията на МОСВ, очертани съвместно с предходния министър Юлиян Попов, са насочени към това, България да стане център на науките за Черно море и климатичните промени в района. "Трябва ни отговорна и ангажирана наука. Такава наука искаме да подкрепяме и в бъдеще. За развитието на политиката за справяне с измененията на климата за нас е важно да подкрепяме проекти чрез финансиране от държавата и оперативната програма, чрез които да получаваме сигурни научни данни", призова министър Димитров.

В уводна реч към учените сър Ричард Скиа, председател на Междуправителствения панел на ООН по изменение на климата, благодари на българското правителство за подготовката на 61-вата пленарна сесия на IPCC и провеждането на седмия цикъл на оценка на научните доклади в областта на изменението на климата. " За първи път среща на IPCC се провежда в България и едва няколко пъти тази среща се е случвала в страна от Югоизточна Европа“, подчерта сър Ричард Скиа.

Конференцията ще продължи и утре и ще разгледа научни доклади на учени от БАН, НИМХ, Института за изследвания на климата, атмосферата и водите, Института по океанология “Фритьоф Нансен", Софийския университет, Националния институт по геофизика, геодезия и география, Института за космически изследвания и технологии, Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана.

Съпътстващата програма се организира от Министерството на околната среда и водите с подкрепата на Столична община под патронажа на кмета на столицата Васил Терзиев и включва повече от 30 събития. Целта ѝ е да остави видима следа за българската наука и политиките, свързани с последиците от климатичните изменения за България и региона.

Виж коментарите (0)

Още по темата (534):
17.10.2024 Ако не се чувствате добре има причина
17.10.2024 Плитко земетресение удари Централна Турция
16.10.2024 Ще ни удари магнитна буря
14.10.2024 Очакват ни няколко дни с неприятни магнитни бури
14.10.2024 Трето силно земетресение на Балканите, има ли опасност за България
13.10.2024 Още земетресения на Балканите
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).