1/3 от боклука в градските кофи са останки от храна. Последните данни на Националната програма за управление на дейностите по отпадъците показват, че в градовете с над 50 000 жители храната в контейнери се увеличава с всяка изминала година.
А според прогнози на Столичната община през тази година софиянци ще изхвърлят около 64 517 тона храна. Следващата година гозбите в кофите за смет ще са с 1002 тона повече, а през 2020 г. манджата в боклука ще достигне до 68 682 тона.
В градове с население до 25 000 души като Айтос и Севлиево неизядената манджа представлява 10% от боклука в кофата. В селата и градове с население под 3000 жители като Малко Търново храната в кошовете е едва 4,8 на сто. В тези градчета и села половината от боклука е пепел от твърди въглища и строителни отпадъци.
Източник: Монитор