Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българчетата не ходят на училище между 100 и 120 дни на година – къде ни нарежда това според статистиката в Европа
Автор: Екип Burgas24.bg 10:11 / 11.09.2024Коментари (0)1155
© Plovdiv24.bg
Дни преди началото на новата учебна година, за последно отправяме поглед назад към лятната ваканция. Колко почиваха българските ученици, по-дълги ли са техните ваканции в сравнение с тези на връстниците им в останалите европейски държави и води ли по-големият брой учебни дни до по-добри резултати в училище? Отговорите в "Числата на седмицата“ по NOVA.

За да разберем как е организирано времето на учениците в Европа, ще сравним ваканциите, които имат децата в 37 държави. Освен страните от общността, ще включим още няколко, в това число и съседните ни Северна Македония, Сърбия и Турция. В по-голямата част от образователните системи, училищната година започва през първата половина на септември. В повечето случаи – на 1 септември.

В няколко държави от Северна Европа учениците тръгват на училище през август, като първи са децата във Финландия, за които тази учебна година започна още на 8 август. Последни в класната стая влизат в Малта. Това се случва всяка последна сряда на септември. Преди тях се нареждаме ние. Само у нас и в Люксембург датата на първия учебен ден е 15 септември. В няколко държави учениците тръгват на училище по различно време, поради регионални различия или пък поради липса на строго фиксирана дата, която всяка година се мени.

А каква част от годината са във ваканция и къде сме ние? Според изчисленията на Европейската комисия, децата ни не ходят на училище средно между 100 и 120 дни годишно. Неучебните дни за българските ученици са по-малко от средното за Европа. Най-много си почиват децата в Малта – 135 дни, а най-малко в Дания, Норвегия и Нидерландия – по-малко от 90 дни. Дължината на ваканциите през годината е разпределена най-равномерно Лихтенщайн. А в Австрия, Португалия, Румъния и Албания излизат във ваканция най-често. 11 пъти през годината там не ходят на училище по различни поводи. Най-малко ваканции имат турските ученици – 4. А тези на нашите деца са 5 – есенна, коледна, междусрочна, пролетна и лятна.

Продължителността на лятната ваканция варира в различните държави, като на места се различава дори от регион на регион. Има значение и в кой клас са децата. Средната ѝ дължина е между 9 и 12 седмици, в България са 11. Най-дълга лятна ваканция имат в Латвия, Малта и някои части на Италия. Най-късата е тя в Дания, Нидерландия, Лихтенщайн, както и части от Германия и Швейцария – едва 6 седмици.

Има ли обаче отношение дължината на ваканциите към постигнатите резултати в училище? От Европейската комисия се опитват да отговорят на този въпрос като сравняват резултатите отпреди няколко години, получени на тестовете за функционална грамотност PISA, които 15-годишните ученици в Европа полагат. Ето и извода, до който стигат. Препоръчителните учебни часове по математика, са около 1100. Въпреки че часовете, които имат в Естония и Финландия са по-малко от това, малко над 900, именно учениците в тези две страни постигат най-високи резултати на теста. Във Франция и Люксембург например имат доста повече часове, но техните резултати са по-слаби – около средните. Най-ниски резултати са получили учениците в Кипър и България. 

Ето и още една гледна точка по темата "дължина на учебно време" – тази на учителите. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, чийто годишен доклад за образованието беше представен вчера, учителите у нас преподават по-малко време в сравнение с колегите си в Европа.

Средно около 500 часа годишно в гимназиалния етап и 400 часа, ако са ангажирани в основното образование. Така заемаме последното място, което делим с Латвия. За сравнение, най-работещи са учителите в Литва, които преподават между 800 и 900 часа на година. Голямата разлика между двете прибалтийски държави е изненадваща, предвид сходните резултати, които обикновено отбелязват в подобни класации.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Избор на български еврокомисар
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: