Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Британска компания постави България на осмо място в имотна статистика
Автор: ИА Фокус 20:11 / 12.10.2024Коментари (0)235
©
България е осмото най-добро място за инвестиране в недвижими имоти в Европа, като годишната брутна доходност от наеми е 4,65%. България и Румъния са с най-ниския данък върху доходите от наем в цяла Европа – 10%, твърди ново проучване на британската компания 1st Move International.

Страните от Централна и Източна Европа са на първо място в списъка на инвеститорите в недвижими имоти. Литва и Унгария също заемат от горните места, докато Белгия и Франция се нареждат сред най-лошите.

В доклада са разгледани ключови елементи на инвестициите в недвижими имоти в европейските държави, включително данъчни ставки, данък върху доходите от наем и брутна доходност от наем, а резултатите от тях сочат, че Литва е най-добрият избор като държава.

Най-добрите места за инвестиране в имоти в Европа

Столицата на Литва Вилнюс обещава средна доходност от наем в размер на 6,44%, според последните данни на Global Property Guide.

Цените на наемите в страната са високи - повече от 170% от тези през 2015 г., според Организация за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/. Данъкът върху доходите от наем е умерен - 15%. Чужденците не са ограничени да купуват имоти.

Цените са скочили с повече от 10% през второто тримесечие на 2024 г. в сравнение с предходната година, според Евростат, и тенденцията вероятно ще се запази, осигурявайки добра възвръщаемост на инвестициите.

Естония е класирана на второ място по избор за инвеститори. Непребиваващите в балтийската държава също имат право да купуват имоти в града. Разходите за покупка, включително данъците, се считат за ниски - около 1,3%. Същевременно цените на наемите са сравнително високи, като годишната брутна доходност от наеми е около 4,5%, а данъкът върху доходите е 20%.

Тъй като цените на имотите са се повишили с 6,7% през годината до юни 2024 г., стойността на инвестицията може да нарасне допълнително.

Румъния се нарежда на трето място в този доклад, където предимствата включват сравнително евтини допълнителни разходи за покупка, много ниска средна ставка на данъка върху дохода от наем от 10% и сравнително висока брутна доходност от наем от 6,46% годишно.

Средната доходност от наемите в България е 4,65%, а данъкът върху 10%, като (заедно с Румъния) това е най-ниската ставка в Европа. Спрямо 2015 г. цените на наемите в България са се увеличили със 133%, само в Хърватия увеличението е било по-ниско (122%) По този начин страната ни заема престижното осмо място в класацията.

Според доклада добри възможности за инвестиране в имоти има и в страни от Централна и Източна Европа като Унгария, Словения и Полша, където наемите са високи (в Унгария 180% от нивото им през 2015 г.), но данъците са умерени. По данни на Евростат цените на жилищата в Полша са нараснали със 17,7%, в Унгария - с 9,8%, а в Словения - с 6,7% през 12-те месеца преди юни 2024 г. 

Най-лошите места за инвестиране в недвижими имоти

Същевременно най-лошите страни, в които да се обмислят инвестиции в недвижими имоти според този доклад, са Белгия, следвана плътно от Франция и Гърция. Белгия има едни от най-високите разходи по транзакциите в Европа, а данъкът върху доходите от наем може лесно да достигне 50%. Средната доходност е около 4,2%, но в Брюксел тя може да бъде и по-висока. През вторите три месеца на 2024 г. цените на недвижимите имоти са се увеличили с 3,4% на годишна база.

Франция се счита за втората най-лоша страна за инвестиране в имоти, според доклада, който подчертава, че данъците и разходите за покупка и наем са сравнително високи. Така например средната данъчна ставка за инвеститорите в недвижими имоти върху доходите от наем е 18,28%. Годишната брутна доходност от наем е около 4,5%. По данни на Евростат цените на френските имоти всъщност са се понижили с 4,6% през тази година.

Гърция е на трето място в списъка на най-лошите страни за инвестиции в имоти поради високите разходи за покупка и повишените нива на подоходния данък, като средната данъчна ставка за доходите от наем е над 33%, се отбелязва в доклада.

Какво може да каже Google за тенденциите

Докладът разглежда кои държави са най-популярни въз основа на търсенията в Google и установява, че Испания и Португалия са най-предпочитаните дестинации за покупка. В периода 2023-2024 г. глобалните търсения за покупка на имот достигат 279 000 за Испания.

Страната предлага на чуждестранните инвеститори данъчни облекчения за нерезиденти - стандартна ставка от 19% за граждани на ЕС или 24% за граждани на трети страни върху облагаемия доход (като например отдаване на имот под наем) в Испания.

Втората най-търсена страна е Португалия с над 270 000 търсения на термини, свързани с покупка на имот в страната, където чужденците могат да купуват имоти при същите условия като местните жители.

Популярността на тези две страни обаче е довела до хроничен недостиг на жилища на достъпни цени за местните жители. По данни на ОИСР от 2015 г. насам номиналните цени на жилищата в Португалия са се повишили с почти 70%.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лига на нациите 2024/25
Почина Кирил Маричков
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: