Бременните влизат с помощнички в АГ клиниките

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:17 / 31.10.2011
610
Бременните вече могат да раждат с дули в българските болници, съобщи Елена Кръстева от Сдружение "Естествено". Това са помощнички, които са с жената още от самото начало на родилните й болки, за да я съветват и подкрепят при нужда и дори й правят масажи за обезболяване, разясни Кръстева. Дулите не се намесват в самата работа на акушерката и лекаря, а само подпомагат родилките.

Помощничките имат задача да подготвят бременните за това, което ги очаква по време на самото раждане, а някои от тях дори ги обучават на упражнения от йога за обезболяване и подпомагане на бебето за преминаване по родовите пътища, когато му дойде времето.

Тази практика се използва съвсем законно в скандинавските страни, в Германия и в САЩ.

В България първите обучени от организацията ни 30 дули започнаха да работят от април, подчерта Кръстева.

По думите й засега с тяхна помощ са се родили единадесет напълно здрави бебета, като ражданията са протекли значително по-леко от очакваното.

Не всички болници обаче приемат да пускат дули при родилките. Засега достъп до тях дават предимно частните акушер-гинекологии и софийската АГ болница "Св. София" (бивша "Тина Киркова"). Влизането им обаче ставало на устна договорка, като близко лице, и то само ако жената е наела самостоятелна VIP стая. От сдружението настояват държавните и общинските болници да проявят повече разбиране и не спират достъпа на помощничките при бременните.

Дулите имат своето място, но присъствието им в болниците трябва да бъде регламентирано с наредба или с изменение в закона за лечебните заведения, за да не ги гледа накриво медицинският персонал. Така коментира мястото на помощничката в раждането председателката на Българската асоциация по здравни грижи Милка Василева. Европейската практика показва, че те безусловно имат много положително въздействие върху жените, намаляват стреса на раждане и им оказват изключително голяма психическа подкрепа.

Жените да имат право да раждат в болниците не само легнали, но в най-подходящата за тях поза, за да се намалят болките и бебето да излезе по-лесно, настояват от Сдружение "Естествено".

Хоризонталното положение на родилката я натоварва допълнително и тя не може да се възползва от гравитационните сили, които подпомагат детето да излезе, обясни Елена Кръстева и добави, че само няколко частни болници към момента позволявали на жените да раждат в най-удобната за тях поза.

Сдружението започва разяснителна кампания за свободата на жените да избират в какво положение да родят.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).