Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Братът на патриарха проговори
Автор: Екип Burgas24.bg 08:43 / 04.07.2024Коментари (1)545
©
"Подкрепям идеята на патриарх Даниил за задължително, а не свободно избираемо изучаване на предмета "Религия" в училище. По този начин децата ще имат много по-добра духовна и нравствена подготовка."

Това сподели в първи разговор с медии след избора на патриарх Даниил за духовен водач на православните българи неговият брат Петър Николов.

Най-близкият родственик на Негово Светейшество е управител на най-емблематичния хотел в центъра на Гоце Делчев, който е собственост на Неврокопска митрополия. По този начин, макар и косвено, братът на патриарх Даниил също се докосва до духовното. Още повече че Николов е познат на местната общественост като добър, работлив и всеотдаен човек.

"Цялото семейство се радваме много за неговия избор, макар и с малка преднина на втория тур. Успяхме да се видим за кратко, пожелах на Даниил крепко здраве и достойно служение на православния български народ. Убеден съм, че наистина той ще служи достойно и ще даде всички сили за това", сподели още пред вестника Николов.

Петър е ангажиран всекидневно с работата си като управител на хотелския комплекс в центъра на Гоце Делчев, чиято съдба е тясно свързана със строежа на внушителната сграда на Неврокопската митрополия, започнал още през 1999-а, когато старото здание изгаря за една нощ.

Още на следващата година митрополит Натанаил възлага на един от най-добрите архитекти в България по това време - арх. Димов, проекта за нова сграда на Неврокопската митрополия, като заданието му било тя да бъде най-впечатляваща сред църковните сгради в България.

Такъв проект изготвя покойният вече архитект, който не успява да види прекрасното си творение завършено.

Строежът тръгва бързо и сградата е впечатляваща, а по архитектурен облик Неврокопската митрополия си съперничи с най-значимите институционални сгради в България, като размерът й дори надминава този на Духовната семинария в София.

В сградата ясно отчетлив е ортодоксалният готически стил, от който явно е повлиян авторът й.

Митрополит Натанаил дава пусков срок за духовната обител Стефановден 2011 година, но предвиденият бюджет за довършването на ювелирния проект се налага да бъде пренасочен. Неврокопската епархия изненадващо се намесва в сделката за хотелски комплекс "Неврокоп" и го купува, което замразява строежа. Тъкмо по това време бъдещият патриарх Даниил е викарен епископ на Натанаил.

Следват тежки години, в които Неврокопският митрополит Натанаил се бори с коварно заболяване, което го сломява и той е погребан в двора на своята рожба - сградата на Неврокопската митрополия.

Новият етап в строителството и довършване на сградата настъпва с встъпването в длъжност на новия Неврокопски митрополит - Серафим, който е ученик на Дядо Натанаил и който днес (4 юли) навършва 50 години.

Малко известен е фактът, че преди да стане духовник, митрополит Серафим завършва ландшафтна архитектура. Така той наема група млади архитекти, които да визуализират неговите идеи за допълване орнаментиката на фасадата.

Така след 20-годишна строителна сага булото на предната фасада на Неврокопската митрополия пада, а паралелно с това се развива и хотелският комплекс, умело ръководен от брата на новия патриарх Даниил Петър Николов.

Животът на Даниил и покойния Неврокопски митрополит Натанаил е неразривно свързан. През 1997 г. Даниил е приет като послушник в Хаджидимовския манастир "Св. вмчк Георги" под духовното ръководство на Натанаил. На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

В годините след това завършва Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е изпратен на послушание в Роженския манастир "Рождество Богородично". По-късно е ръкоположен за йеромонах, а след това и за архимандрит.

По решение на Св. синод на 20 януари 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато е избран за Видински митрополит.

Семейството на Петър и патриарх Даниил е от Родопите. Макар и да работи в Гоце Делчев и да е ангажиран в работата в хотела, Петър не пропуска удобен момент да се върне в Смолян, откъдето родом е фамилията. Преди да се премести в града, кръстен на великия български революционер, Петър работи в банка в Смолян.

Родителите на Петър и Даниил са покойници.

Бащата на двамата братя Трендафил Николов е работил 26 години в полицията в Смолян. Постъпил през 1966 г. като разузнавач в Криминална полиция. 3 години по-късно става началник на отделение.

През 1974 г. става началник на отделение "Политическо възпитание", а след това заема поста зам.-началник на Окръжно управление на МВР. Пенсионирал се е с чин полковник през 1992 г. като началник служба "Полиция" - пост, който заел година преди това.

През 2016 г. той се появява в списък от 32-ма души на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Бащата на патриарх Даниил е родом от смолянското село Кремене, където сега живеят 14 души. След пенсионирането си събира материали за родното си място и издава книга за селото и родовете в него в 148 страници.

В нея със страст разкрива миналото на красивото селце и от редовете личи нескритата надежда да го има поне в спомените на поколенията.

Майката на Дядо Даниил е била учителка. Била е преподавател по информатика в сегашната Професионална гимназия по икономика "Карл Маркс". Подготвила е десетки ученици.

Хората в Смолян си спомнят, че Тодорка Николова приела обязаност да поддържа параклиса "Св. Дух" в енорията на църквата "Св. Неделя" още в годините на атеизъм.

Освен за семейната история в последните дни огромна сила набира и тази на Красимир Танков.

"На 5 август миналата година водих група туристи. Бях планирал качване на Мартинова чука, но в последния момент решихме да тръгнем към Миджур. Бях изненадан, когато на върха видях Негово Светейшество, тогава н. вспр. митрополит Даниил. Бях в компанията му няколко часа, но ме впечатли с държанието и словото си. Изглеждаше горд, но говореше умно и смирено. Смятам, че избирането му за патриарх на България е правилно. Смятам, че ще спечели и държавата, и всички ние. Смятам, че е достоен за високия пост", разказва катерачът, а постът му е споделян стотици пъти в социалните мрежи.

Архимандрит Никанор от Атон: 

Очарован съм от поведението му! 

"Очарован и приятно изненадан съм от поведението на патриарх Даниил. След престоя ми в Атон и когато е удобно на Негово Светейшество, ще очаквам да се видим и да се изясним."

Това сподели пред "България Днес" игуменът на Църногорския (Гигински) манастир "Св. Козма и Дамян" архимандрит Никанор. По телефона от Света гора духовникът обяви, че очаква срещата с патриарх Даниил в удобно време за православния ни водач, на която двамата да уточнят и изгладят появилите се противоречия.

От него очаквам снизхождение и разбиране, но и той да приеме някои от моите черти в характера. Сигурен съм, че Даниил ще дойде на място в Църногорската обител и ще направи всичко възможно да помогне от каквото има нужда", сподели Божият служител, който остава два дни на Света гора.

Никанор се отдава на поклонение и служби не в българския манастир "Свети Великомъченик Георги Зограф", а в гръцкия "Есфигмен" в монашеската република.

"Много съм помагал за родните обители, защо да не го сторя и за други? Няма да остана в килията, в която трябваше по план да отида. Сега е разрушена и ще направя постъпки за нейното възстановяване", посочи архимандритът.

В понеделник патриарх Даниил не прие оставката на Никанор, който обяви, че напуска БПЦ, като преди това остро разкритикува избора на Даниил за духовен водач.

"Призванието на църквата е именно това да събира онези, които са разделени. Църква означава единство и самото име на църквата ни говори за това единство - народ, който е призван от Бога да бъде заедно с него и да бъдат съединени в любов", изтъкна патриархът.



Още по темата: общо новини по темата: 35
03.07.2024 »
02.07.2024 »
01.07.2024 »
01.07.2024 »
30.06.2024 »
30.06.2024 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Това ако стане,ще се окаже много полезно за възпитанието на децата ни.Много добро предложение и дано да се случи.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Рокади в ДПС
Убиха с нож в гърдите сезонен работник в Слънчев бряг
Лято 2024
Катастрофи в България
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: