Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Божидар Димитров: Иконата може да плаче и с умиление пред добре свършената работа в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 10:28 / 21.03.2013Коментари (3)907
© Burgas24.bg
В световната история иконите плачат, откакто съществуват. Това каза историкът проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

В един така наречен иконоборчески период, когато византийските императори от края на VIII в. и началото на IX в. са заповядали да се унищожават иконите, много икони са плакали преди до тях да пристигнат изпратените от императорите да ги насекат. Но това не е помогнало, и много от тях са били насечени. Разбира се, на някой от тези императори се случват лоши неща. Като например - една от причините за гибелта на император Никифор I Геник, който е убит от българите през 811 година, каза Божидар Димитров.

По думите му - иконите плачат и в по-късно време. "Много любопитен факт е, когато иконите в Русия плачат масово заради Цар Петър, които е известен с това, че се е мъчил да придаде европейски вид на Русия, заповядал брадите и косите, от най-нисшия до най-висшия поп, да бъдат подстригани по европейски образец, а те, както е известно, са имали дълги бради, до пъпа, че и по-надолу. Тогава иконите се разплакват, цар Петър извиква при себе си патриарха и му казва само няколко думи: "От утре иконите да спрат да плачат, защото заедно с тях ще плачат и поповете, и митрополитите и Ваша милост също. И не само ще плачат ами и ще реват". След което, иконите са спрели да плачат", каза той.

"Признавам, действително има случаи, в които иконите плачат, особено в католическия свят, и обяснение за това няма. Колкото и да се опитват физици и химици да го обясняват с химико-физически процеси - обяснение за това няма", каза Божидар Димитров.

"Защо бургаската икона се е разплакала, не знам, защото не съм там. Не ми се ще да мисля, че се е разплакала за това, че църквата се е напукала от строежа на един гараж пред нея и по този начин - търси помощ от правителството. Община Бургас е казала, че в момента, в който се завърши строежът на гаража, ще започне реставрация на църквата. Общината се ръководи от един кмет с изключително високо чувство за отговорност, това е господин Николов. Аз го питах, той каза, че сумата не е особено голяма, тя е 300 хил. евро, и той вероятно ще поправи църквата. Не ми се вярва и иконата да плаче предизборно. По-скоро съм склонен да вярвам, че плаче с умиление към огромната свършена работа в кметството, през този период, в който управлява Димитър Николов. Не случайно в Бургас, който е брат близнак на Варна, нямаше нито протестни манифестации, нито нищо. Бургас е град с идеално асфалтирани улици, с модерна канализационна система, която беше прокарана дори и в циганския квартал "Победа", в който теренът е под морското равнище. С европейски пари там беше прокарана, макар и много скъпа отводнителна и канализационна система и аз присъствах на откриването, така че смятам, че иконата може да плаче и с умиление пред добре свършената работа", коментира Божидар Димитров.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.03.2013 г.
0
 
 
незнам кой къде и защо се е подписвал и колко е собстевност на църквата-колко на общината,но едно е истина влизаш в Храм не да се покланяш на свещенните и да молиш милост от тях,а на Бог -Църквата е на хората в града и в този вид не би трябвало да бъде!Изобщо не би трябвало хората да допускат подобна ситуация!Дали по вина на свещенници или на Управа!
Aнонимен
на 21.03.2013 г.
+1
 
 
А да не говорим, че отците са се подписали в съгласие да се строи паркинг на площада пред храма. Явно имат полза от всичко това, тъй като част от площада е църковна земя!
Aнонимен
на 21.03.2013 г.
0
 
 
попитайте Отец Петър Г-н Димитров за да ви даде ясна представа,че няма средства за Храма и не се работи по него,че всеки вдига ръце и прехвърля вината на друг.Първо трябва да се възстанови Храма ,а не да се чака да бъде завършен строежа.Кмета наистина промени облика на града,но за да си културна столица и най-добрият град за живеене не би трябвало да се допуска Катедралният Храм да е толкова време в това състояние.Надявам се бургазлии да не оставят това да продължава.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: