Божидар Божанов: Борисов не иска да управлява, защото накрая Пеевски контролира всички зад кулисите

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
20:07 / 27.06.2024
863
Въпреки стоновете и молбите да управляваме заедно, въпреки призивите за промяна на избирателната система по гръцки модел и надеждата за поне 80 депутати на ГЕРБ, Бойко Борисов всъщност не иска да управлява. Това заяви народният представител Божидар Божанов от “Продължаваме Промяната - Демократична България" в ефира на “Лице в лице" по bTV.

“Борисов не иска да управлява, защото вече всички разбраха, че който и да седне в министерските кресла, накрая задкулисно управлява Пеевски чрез контрол над службите, прокуратурата и регулаторите. Никой кмет, министър или подуправител на БНБ не може да е сигурен, че като влезе в управление, утре няма да му почука някой на вратата и да му каже да се маха заради конфликт на интереси", заяви Божанов. Той добави, че към момента Пеевски изглежда по силен от всякога и чрез контролираните от него институции нанася удари, където си пожелае, включително вътре в ДПС.

Представителят на “Да, България" коментира и предложението на Бойко Борисов избирателната система у нас да се реформира по подобие на тази в съседна Гърция. Според бившия министър на електронното управление разговорът за избирателната система в момента маскира основния проблем с правосъдието, справедливостта и задкулисния институционален произвол под егидата на Пеевски.

“Гръцкият сценарий не е най-добрият, защото изкуствено ще решим един проблем - при това само временно. Ще пием ибуорофен, за да лекуваме по-тежко заболяване. Да, ще спре да ни боли за известно време, но фундаменталният проблем ще остане. Затова толкова години се борим с този фундаментален проблем и искахме да променим Конституцията в глава “Съдебна власт" - за да може да отпушим това нещо, да махнем стъкления таван и да може политическата криза да се реши", разясни Божанов.

Народният представител отново подчерта, че електоралният отлив на ПП-ДБ е сигнал на избирателите към формацията да не участва отново в управление, а да анализира грешките си, да се прегрупира и да проведе честен разговор със симпатизантите си. Божанов заяви, че хипотеза за евентуално връчване на третия мандат на ПП-ДБ все още не е обсъждана от лидерите на обединението.

“Третият мандат е кризисен и извънреден. Относно поканите и молбите на ГЕРБ, ние винаги обръщаме внимание на това, което се случи преди няколко месеца. Имаше редовно правителство и уговорка за ротация. ГЕРБ отказаха да извършат ротацията и събориха правителството. Сега изведнъж им е дошъл от тоя акъл, дето идва после. Бутането на правителството беше заради съдебната система и реформите, които предложихме там", припомни Божанов.

Помолен да коментира състоянието на обединението между “Демократична България" и “Продължаваме Промяната", представителят на ДБ коментира, че коалицията със сигурност подлежи на надграждане и намиране на още по-ясна форма на вземане на решения.

“С “Продължаваме Промяната" гледаме в една посока по отношение на съдебната власт и политическата криза. Съгласили сме се, че не сме съгласни по някои теми и това е нормално - по икономическите теми ние стоим по вдясно, а те са по към центъра. Не искам да подхранвам въображението на онези, които си представят как ние сме поредната коалиция, застанала на гробището до Бойко Борисов - първо управлявали с него, а впоследствие разпаднали се. Ние стоим заедно и анализираме грешките си", заключи Божанов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (186):
02.07.2024 Ивелин Михайлов: Полк. Николай Марков ме заплаши с физическо унищожение. Каза, че няма да мога да си намеря място в нито една точка на света!
02.07.2024 Делян Добрев: Това е истински кабинет, който ако утре мине в пленарна зала, може да се окажем камикадзета
02.07.2024 Деница Сачева: Промени винаги са възможни, когато има конкретна политическа подкрепа
02.07.2024 Киро Брейка: Полковник Марков ме заплашва, искат да занулят Ивелин
Михайлов
02.07.2024 Митов: Имената от проектокабинета са доказани експерти, могат да започнат да решават проблемите от първия ден
01.07.2024 Депутати от "Величие" отправяли заплахи към Ивелин Михайлов, казвали му, че ще го унищожат
Още новини от Национални новини:
Уникален! Ергенът Евгени с емоционален призив към шофьорите
Обявиха червен код за половин България!
Депутати от "Величие" отправяли заплахи към Ивелин Михайлов, казв...
Две степени на опасност са обявени за утре!
Международна военноморска група, с българско участие, започва раб...
Горан Благоев: Св. Синод най-накрая да излезе със становище за во...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).