Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Борислав Цеков: Днес на България не е нужен министър-председател, изваден от някакъв офис
© Фокус
Конституционалистът и собственик на "Галъп интернешънъл Болкан“ доц. д-р Борислав Цеков направи кратък коментар относно политическия профил на бъдещия премиер на България, предава Sofia24.bg.

Няколко думи по повод на репликите за политическия профил на бъдещия премир, които си разменят ГЕРБ и ПП-ДБ. В условията на острата политическа криза, най-важното качество, което трябва да притежава един бъдещ министър-председател на редовно избрано от Народното събрание правителство е демократичната легитимност. Без такава легитимност, сме изправени пред опасност от още по-дълбока ерозия на парламентарната демокрация.

С други думи, това трябва да бъде личност, получила доверие от избирателите в парламентарния вот. Преди време, бяха правени опити, неуспешни при това, за излъчване на правителство с "равноотдалечен", непартиен премиер - проф. Габровски. Сега обаче обстановката е по-различна, а кризата - още по-дълбока. Затова се изисква ясна политическа отговорност. Днес на България не е нужен министър-председател, изваден от някакъв офис, от международна или неправителствена организация, зад когото да се скрият партиите, които сформират парламентарно мнозинство. Интензивните конфликти, взаимното недоверие на партийната арена, както и аспирациите на президента и неговото обкръжение да се намесват в управлението, обричат подобна формула на "беровизация".

За по-младите, "беровизация" идва от процесите, които отпуши правителството на проф. Любен Беров, което беше излъчено през 1992 г. именно по такава формула - равноотдалечен премиер, около който да се обедини парламентарно мнозинство от партии, които не искат да поемат отговорност за официално коалиционно управление. Тогава това бяха БСП, ДПС и т.нар. "сини мравки" (голяма част от отделилите се от СДС депутати в 36-то НС), с негласната подкрепа на президента Желев и неговото обкръжение. Това правителство в началото успокои за кратко политическата конфронтация, но бързо се превърна в удобен параван за разграбване на държавата, разгул на престъпността и мафиотизация. Защото нямаше ясна политическа отговорност и всички си "измиваха ръцете" с това, че премиерът е "равноотдалечен". Днес, поне според мен, е нужен точно обратният профил - министър-председател, който е максимално приближен до партиите, които ще излъчат правителство, за да бъдат те пряко ангажирани с управлението и отговорността за него.

При това, нека повторя, премиер с демократична легитимност. Защото хората трябва да знаят какво избират, ако искаме да вървим постепенно към възстановяване на нормалните нива на избирателна активност. А не - гласуват за едни, а управляват други. Демократична легитимност се придобива единствено с явяване на избори. Не с дописка в приятелски сайт, не с развълнувани интервюта на активисти или подписка на приближени интелектуалци. Примерът с Марио Драги, който някои дават, e работещ, но за друга политическа култура, в която партиите умеят да носят отговорност, а не се крият от нея. Доминиращата през последните години у нас политическа култура в Парламента не е такава и поради това примерът с Марио Драги в Италия не е особено уместен. Максимално приближен до парламентарното мнозинство и с ясна демократична легитимност - от такъв министър-председател има нужда България.



Още по темата: общо новини по темата: 390
08.10.2024 »
08.10.2024 »
08.10.2024 »
08.10.2024 »
08.10.2024 »
07.10.2024 »
предишна страница [ 1/65 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: