Близо 7,5% от медицинския персонал у нас е преживял физическо насилие

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:07 / 22.03.2011
709
Близо 7,5% от медицинския персонал у нас е преживял физическо насилие, показва проучване на КНСБ. Според Слава Златанова, зам.-шеф на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към централата. Психическият тормоз е още по-разпространен и засяга близо една трета от персонала в лечебните заведения. Днес на специална кръгла маса синдикатите ще обсъждат как да се ограничи насилието над хората в бели престилки . Според проучването най-честите жертви на побойници стават докторите в Бърза помощ, които закъсняват по независещи от тях причини. Тогава близките на пострадалите, много често солидно пийнали, дават воля на юмруците си. В болниците пък според проучването най-често на тормоз са подложени сестрите на възраст между 30 и 55 г. Жените много често стават заложници и на лошите отношения между колегите доктори. Финансовите и организационни проблеми в цялата система на здравеопазване рефлектират сериозно върху медиците, твърди Слава Златанова.

Психическият тормоз вече почти не се брои от хората като насилие, но той значително затруднява работата на доктори и сестри и допълнително усложнява ситуацията в нашите болници, смята Златанова. Заради това още през 2001 г. в колективния трудов договор на медиците ни са записали специална клауза срещу насилието, но без особен успех.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Нивото на ангажираност на хората над 60 години на трудовия пазар ...
Ще плащаме ли повече в ски курортите ни?
Млада жена се нуждае от нашата помощ, за да се излекува
КС определи като противоконституционно освобождаването на председ...
Дървеници нахапаха жена във влак на БДЖ
"Алианс за права и свободи" утвърди листите за изборите: Ахмед До...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).