Близо 600 хиляди българи лишени от лекарска грижа

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:33 / 20.08.2011
542
Повече от половин милион българи или точно 582 809 души нямат джипи в града или селото, в което живеят. Най-често причината за това е, че съответното населено място е отдалечено и непривлекателно, в затънтен или беден район или е труднодостъпно. Затова жителите са принудени да се запишат в листа на общопрактикуващ лекар в най-близкия до тях град или село, пише в. "Труд". Статистиката е от справка на Министерството на здравеопазването, предоставена на всекидневника. Според документа незаетите джипи практики в държавата са 424. По тази причина майки и деца, възрастни и болни хора, когато бъдат застигнати от заболяване, ненадейно се почувстват зле (не става дума за спешни състояния) или имат нужда от направление за преглед, пътуват с десетки километри, докато стигнат до семейния си доктор примерно в съседния град.

Най-голям проблем с незаетите практики за лични лекари имат в Кърджалийско. Там пустеещите работни места за общопрактикуващи лекари са 51. По 27 са незаетите практики в областите Търговище и Силистра, 26 - в Пловдивско и Варненско, 25 - в Разградско и Русенско. Но има и такива райони, където подобен проблем не съществува - като във Врачанско и Габровско.

Държавата се опитва да реши проблема, като чрез здравната каса изплаща допълнителни суми за поемане на неблагоприятните практики. Бонусите започват от 150 лв. и стигат до близо 1200 лв. Но уви и те не са достатъчно привлекателни, защото в области като Търговище, Добрич, Силистра, Пловдив, Хасково и др. има незаети места за джипита от повече от година.

Източник: Кросс


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).