Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнесмен: Това е абсолютно безумие! 45% от българите са получавали една и съща заплата
Автор: Екип Burgas24.bg 19:59 / 24.09.2024Коментари (2)573
©
Минималната работна заплата у нас трябва да бъде с 200 лв. по-ниска. На това мнение е бизнесменът и председател на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

"Разпоредбата в нашия Кодекс на труда противоречи на международното право. Пред избори сме и тя ще се приложи. Съотнасят основната минимална към брутната средна заплата. Разликата е 22%, данните са официални. Допуска се още една грешка. В средната работна заплата се калкулират и граждански договори. Те нямат място в изчисляването на средните работни заплати. В резултат на тези две грешки има голяма разлика от над 27% в изчисляването на единствения параметър", обясни той пред Bulgaria ON AIR

"Ако се изчислява правилно, но като се вземе основната заплата, се получава 800 лева и стотинки. 1077 лв. не е 55% а е 67% от средната основна заплата. Значи половината работещи ще получават една и съща минимална работна заплата. Ще публикуваме данни, които сме взели от статистиката и НОИ", посочи Велев в предаването "Денят ON AIR". 

"Държава, в която всички получават поравно. Тогава всички започват да мързелуват и чакат държавата да им увеличи заплатата като увеличи минималната. Миналата година 45% от българите са получавали една и съща заплата - минимална. Това е абсолютно безумие! Този модел не стимулира повишаване на квалификациите. За разлика от Северна Корея, ние нямаме принуда да накараме хората да работят", заяви председателят на АИКБ.

Според него всички послания у нас са насочени към мързеливите и неквалифицираните, които стават все по-голям процент. 

"В парламента имаше голямо единодушие по отношение на тази сгрешена формула. С бързи стъпки отиваме да се блъснем в стената. Никой не те кара да работиш на минимална заплата. Минимална заплата трябва да получават 5-6% от хората. Миналата година са 45% - абсолютно ненормална работа. Това води до по-нисък стандарт на живот. Ще продължаваме да бъдем най-бедните, защото работим още по-лошо", подчерта Велев. 

"Взимаме заеми и щедро плащаме заплати на държавна администрация, на бюджетна сфера... В индустрията заплатите намаляват. Превръщаме се в диктатура на политиците и администрацията. Скоро сигурно ще има пролетарска революция. Тези, които пълнят бюджета, откъдето се плащат заплати на чиновниците, получават по-малко от тях и разликата се увеличава. Взимаме заеми, защото бюджетът е в дефицит. Ръстът в икономката е много по-малък, отколкото беше заложено", обясни гостът на Ганиела Ангелова.

Голяма грешка е отлагането на такса "битови отпадъци" и ни грозят глоби, завърши Васил Велев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Спокойно останалите 55% са с различни заплати.Работниците също искат по-умни български бизнесмени ,ама няма
0
 
 
Мрънкате не мрънкате ... като не можете да си позволите нормални условия за работниците... работете си вие. Не може инженер телекомуникации с 20 годишен опит да взима на равно с общ работник в нечий склад или дори по малко. А вие да ми мрънкате, че минималната се била покачвала. Не ви е изгодно да се покачва, защото ще трябва да плащате повече за един и същи труд на хора на които и до сега са ви търпяли просто вероятно защото нямат много избор или защото и при другия работодател ще е същото. Пък го има и другото, и на по квалифицирания персонал ще трябва да я вдигнете, че да не си останете напълно самички да си работите. Но това не ви оттърва... защото по малко пък за вас остава. И накрая ще се получи така, че или ще вдигнете заплатите за да имате работници и по малко пари за вас ще има. Или ще съкратите няколко работници, позиции докато фирмата ви не фалира или прихода не падне понеже с по малко хора по малко заявки и поръчки ще се обработват. Нека да я вдигат минималната. Сега да я вдигнат и догодина пак отново да я вдигнат. Да ви дойде акъла в про*тите глави, дето през години все и само единствено за вас си мислите драги работодатели.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: