Бизнесмен: Хората не се замислят, че рано или късно с техните панелни жилища ще се случи точно това

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (9)
20:28 / 08.10.2024
480
"Хората, които имат в момента панелно жилище, не се замислят. В следващите 10 години все още ще има пазар за тях. Той е най-евтиният актив и първото нещо, което може да си купиш, ако имаш наличен капитал".

Това мнение изрази в социалните мрежи Иво Димовски, експерт с богат практически и академичен опит в бизнеса и инвестициите с недвижими имоти.

"С времето обаче, колкото повече хора преминават към други алтернативи, толкова по-малък ще стане пазарът на панелките. Тогава на тези панелки, които остават, изведнъж просто ще им се загуби цялата стойност. Някой предприемач ще дойде и ще ги изкупи и ще направи огромен блок на техното. Това рано или късно ще стане с тях", допълва Димовски.

Позицията относно панелните жилища в България е разностранна. Според специалисти, участвали в строежите им по време на социализма, е съществувала наредба, която е определяла експлоатационен срок на панелните блокове от 70 години. Срокът на експлоатация им е различен – има такива с 50 годишен и такива със 100 годишен.

Задължително е да се вземат някои предпазни мерки за поддръжката на сградите. Като санирането е една от тях, като не трябва да се прави само външно такова. Нужно е и за поддръжката на сграда с изтекъл срок на годност да се прави и подробно вътрешно обследване на нейното състояние. Панелните жилище са едни от най-масовите у нас, а много от тях масово са санирани само външно, а техните ВиК, ел инсталации и асансьори са силно амортизирани.

Като минус при покупка на панелен апартамент може да се отбележи, че няма възможност за преустройство. Събарянето на носеща стена, особено на първите етажи, е опасно и нежелателно, и може да доведе до нарушение на целостта на сградата. 

Инж. Георги Кордов, който е експерт по обследване на строителни конструкции, споделя пред телевизия Bloomberg, че едропанелните блокове са надеждни стоманобетонни сгради, които биха могли да функционират с векове. Според него риск би могъл да възникне от недобрата поддръжка при експлоатацията -  течовете са много опасни, те могат да възникнат на покрива, по фасадите и да стигнат до основите.

Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
9 октомври много важен ден за 4 зодии
Прокуратурата погна бившия кмет на Кърджали за престъпление по сл...
Прокуратурата: Законът е спазен при разследването срещу Джейхан И...
Каракачанов: България е поставена пред опасността да бъде залята ...
Почина музикант от "Ахат"
Екшън! Полицай е в болница


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).