Без солници в школските столове
Училищните и ведомствените столове остават без солници. Здравното министерство обмисля крайната мярка, защото българинът консумира минимум 2 пъти повече сол от препоръчителните 5 грама на ден. Това съобщи националният консултант по хранене Стефка Петрова. Тя обясни, че злоупотребата с подправката е най-вече заради прекалено солените колбаси, хляб и консерви. Изследване показало, че 100 г питка съдържа към 1,6 грама сол. Това означава, че с 300 грама приемаме над допустимата доза. Петрова изтъкна още, че нашенецът е свикнал да използва солницата, без да е необходимо. Прекомерната употреба на натриев хлорид води до високо кръвно, затлъстяване, риск от рак на стомаха и проблеми с бъбреците. Ето защо трябва да се ограничат туршиите, консервите и солените ядки за сметка на замразените зеленчуци и пресните плодове, препоръча Петрова. Този месец центърът по обществено здраве ще организира среща с производители на хляб, колбаси, консерви и сирене, на която ще препоръча да ограничат солта и мазнините в продукцията си.
Източник: в. "Стандарт"