Без банкови такси при плащане на държавата

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
10:15 / 11.09.2011
792
Гражданите, които плащат държавни такси, данъци или глоби, вече няма да харчат пари и банкови преводи, обяви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. Институциите започват да слагат в сградите си ПОС устройства за плащане с карти, каза той.

Разходите на банките по обслужването на плащанията през тези терминали ще бъдат поети от бюджета. Пилотно въвеждането на устройствата ще стартира от Столичната община.

Решението за това е заложено във вече действащия Закон за ограничаване на плащанията в брой.

Там е записано, че гражданите и фирмите могат да плащат своите задължения към бюджета без банкова такса или комисиона, ако направят това чрез ПОС терминал на съответната бюджетна организация. Законът задължи всички министерства, териториалните им структури и общините да осигурят устройства за плащания с банкова карта.

По-нисък ДДС, ако плащаш за стока и услуга с карта, а не в брой. Това е друга идея, която цели намаляване на плащанията в брой. Както "24 часа" наскоро първи писа, финансовото министерство започва обсъждане на идеята с банкери и бизнеса.

Целта е да се извадят на светло всички сделки. В първия от серията анализи на сивата икономика, финансовото министерство е заложило и намаляване на летвата за плащания в брой до 1500 лева, както и въвеждането на стумули, като раздаването на предплатени карти и ваучери за плащания към държавата от болници, пощи, офиси и общини.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).