Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Без аналог: Археолозите в Пловдив с нов успех и уникално откритие при разкопки
Автор: Данислава Вълкова 11:14 / 22.08.2024Коментари (0)1219
"Планираме да направим открит археологически парк, има и перспектива при връзката "Тракия" - "Южен". Част от артефактите на Пловдив може да се изложат на това място, да има залесяване, да изградим детски атракции", това заяви ресорният заместник-кмет Пламен Панов при посещение днес на Голямата могила в район "Южен" пред Plovdiv24.bg.

"След три години сме на финалния етап на разкопките. Тук в района е имало около 50 могили, но е останала само тази. На практика разкопките се провеждат трета година. През първата година открихме, че на върха на самата могила е имало средновековна църква от 12-13 век с некропол около нея", посочи на свой ред доц. д-р Костадин Кисьов – директор на Археологическия музей.

През тази година открихме нещо много интересно - имало е подход и трасиран път с пътна настилка, обслужвал самата църква.

Пловдивските археолози са установили, че могилата е издигната заради тракийския храм, а не заради църквата. 

"Това е много интересен случай - унаследяване на култово-религиозно място. За първи път върху могила се открива църква, но това разположение не е случайно. Явно тук имаме християнски храм, на това място е имало свещен храм и е било култово свещено място на хората от Филипопол, обясни доц Кисьов.

В основата на могилата е открит тракийският храм - миналата година е намерено и обследвано само източното помещение, където няма останки от погребение, нито от кремация, нито от трупополагане. Храмът е дълъг 10 метра, а централното помещение е 4 метра на 4 метра. Има изграден триъгълен фронтон, има входна рамка, влиза се от запад и се влиза в източното помещение, което се е използвало за обреди.

Тази година е проучено западното помещение. По думите на доц Кисьов, архитектурата е изключително интересна. Това е първият тракийски храм и по начина на изграждане и по използване на строителни технологии" Датиран е от 3 век преди Христа, а най-ценното е, че като архитектура и паметник е добре запазен, което означава, че може да се направи пълно възстановяване на храмовата постройка. Има много останки от глинени съдове и от седем вида домашни животни, но има и от елени.

"Тук има техника, използвана за строителство от племето на бесите, одрисите. Това изграждане е без аналог. Това е периодът на Филипопол и Пулпудева, краят на 3 век преди Христа и е обслужвало местното население през онзи период. На мястото има и останки от постройки от османския период", коментира още доц. Кисьов.

Той обясни, че има за проучване още 30 сантиметра. 

"Когато насипват насипа, съоръжението все още се е използвало. В Старосел е същата ситуация - дори и да са функциониращи гробниците - взимат останките на мъртвите и ги препогребват, където отиват, затова в онези гробници имало малко предмети при разкопките", сподели директорът на Археологическия музей.

Храмовата постройка е уникална заради начина на изграждане. Използвана е стара сграда, но начинът на изграждане, колкото и да е примитивен, е използван и след това от местното население като техники и технологии.

Във Филипово и в Брестовица имаме три гробници, като те са строени по подобие на тази гробница, обясни доц. д-р Костадин Кисьов.

Най-важното е, че всичко може да къде възстановено във вида в който е бил, защото всичко е запазено, акцентира той.

600 000 лева сме отделили за разкопки тази година. Археология се открива навсякъде в Пловдив - Бетонен мост, Източната порта, Небет тепе. Продължаваме работата по Брезовско шосе, коментира кметът Костадин Димитров.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: