"Белене" става частен проект

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
10:31 / 31.05.2012
620
Проектът за Втора атомна централа не е спирал след отказа от него, който обяви правителството в края на март. "Спирането на "Белене" значи, че правителството няма да участва в него. А проектът може да бъде самостоятелен. Той е сложен на масата и може да стане частен и да бъде изграждан без участието на държавата", заяви по време на конференцията "Българската ядрена енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност" председателят на Българския атомен форум "БУЛАТОМ" Богомил Манчев.

Независимо, че не беше задължително, на АЕЦ "Белене" беше направен стрес тест и той доказа, че проектът отговаря на най-високите съвременни изисквания. Идеята, че "Белене" може да стане изцяло частен проект, беше подкрепена и от шефа на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.

"Виждам, че ще имаме развитие на ядрената енергетика чрез удължаването на живота на блокове V и VI на АЕЦ "Козлодуй", както и с изграждането на VII. Виждам и че "Белене" не е загубен и може да се развие като частен проект", каза изпълнителният директор на Първа атомна Валентин Николов. Освен това независимо че проектът е единственият в света, чиито блокове издържат на падане на товарен самолет Боинг 747, без това да повлияе на работата на реакторите, наскоро е проведено изследване и е доказано, че те ще издържат и на удар от най-големия в момента самолет - Еърбъс А380, обясни Манчев.

Той допълни, че идеята за VII блок в АЕЦ "Козлодуй" не пречи на площадка "Белене" също да бъде изградена нова централа. Освен това разделянето на ядрените мощности на две места е по-добър вариант, каза Манчев. Мнението му беше подкрепено и от шефа на Централното диспечерско управление на "Електроенергийния системен оператор" Митю Христозов. Той допълни, че това е по-добре за електропреносната ни система, защото така тя няма да поема огромни мощности от едно, а от няколко места.

Американският инвестиционен фонд, за който се заговори преди няколко месеца, че иска да се включи във финансирането на АЕЦ "Белене", не се е отказвал от проекта, каза Богомил Манчев. В момента даже US инвеститорът води разговори с европейски компании, които се опитва да привлече като партньори в проекта. Държавата може да получи 1,5-2 млрд. евро за строително разрешително, административни услуги и бонуси за общината, изчисли енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Ваксините срещу грип са налични в аптечната мрежа
Рано тази сутрин: ПТП на АМ "Тракия" между 3 автомобила
Проф. Кантарджиев: Ликвидирахме тази заплаха!
Празник е! Не трябва да се взимат съдбоносни решения
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).