Баничар: Ако сложите две банички, едната с палмова мазнина, другата без, разликата между тях ще бъде 10-20 стотинки
Консумирали сме над 6 000 тона палмова мазнина само за първите шест месеца на година и то - без да знаем. Причината се крие в баничарниците и ресторантите. Там продуктите са без етикет, който да прочетем и от който да се информираме какво ядем.
8 от 10 баничарници у нас ни продават баници със сирене, но без такова. Това показва проучване на “Активни потребители". Купуваме си закуски в хартиена опаковка и найлонова торбичка. Без етикет, който да пише дали е с имитиращ продукт от палмова мазнина. "Средния потребител няма как да ги различи", заяви Богомил Николов от Асоциацията "Активни потребители".
Без да знаем сме изяли близо 7% повече имитиращи продукти тази година. В същото време все по-рядко се намират в щандовете на супермаркетите. "На практика трудно може да се установи, особено от човек не специалист. Нашето проучване показва, че истинска е само изварата в повечето банички. Един практичен съвет е да избираме банички с извара", обясни Николов пред Nova.
Имитиращите млечни продукти са евтини, удължават срока на годност и подобряват външния вид на продукта. Но ефектите върху здравето на потребителя могат да бъдат пагубни. "Тези трансмастни киселини повишават риска от възпалителни процеси, които са в основата на инфаркти, инсулти. Имунната устойчивост на организма рязко пада. Засилва се риска от рак на млечната жлеза, на гърдата, на простата", съобщи диетологът проф. Донка Байкова.
Освен под формата на млечни продукти, палмови мазнини може да намерим и в олиото, в което се пържат картофите по заведенията. "Малко по-късно след изпържване, докато са топли, са приятни, след това стават твърди. Кашкавалът става твърд, като лоена капка. По това може да познаваме", допълни проф. Байкова.
Ако се зачетем в съставките на любимите ни десерти и там можем да намерим евтината алтернатива. "Децата на България често пъти стават по-пухкавички, по-пълнички, с намалена имунна система", казва диетологът.
"БАБХ трябва да покаже на всички тези производители, дистрибутори и търговци, че проверява и е безкомпромисна", призова Николов. Но само през януари са правени тематични проверки за имитиращи млечни продукти.
Баничарницата на Валентина Петрова не попада в статистиката. Твърди, че имитиращи млечни продукти не използват. "Ние работим с истинско сирене, което е натрошено. Принципно да, оскъпява", твърди пекарят.
"Ако сложите две банички, едната с имитиращ, другата без, разликата между тях ще бъде 10-20 стотинки най-вероятно. И хората ще купуват по-скъпата с 20 стотинки, просто, защото не искат имитацията", посочва Николов.
В средата на месеца Националният съвет по храните ще се събере на извънредно заседание, за да обсъди допълнителни регулации за имитиращите продукти. "За съжаление, България е все още на една от призивните позиции по класацията на СЗО. Ние умираме, на второ или трето място, от сърдечни инциденти и заболявания", добави проф. Байкова.