БХРА: Протестът на туристическия бизнес не е политически

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:38 / 20.09.2021
1058
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) категорично се противопоставя на опитите да се придаде политическа окраска на предприетите през последните дни действия в защита на туризма в България. В качеството си на единствен пълноправен член на Европейската асоциация на хотели, ресторанти, барове и кафенета (ХОТРЕК), съосновател и член на Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ), участник в Националния щаб за спасение на туризма в България (НЩСТБ) от национално представената органицазия с 36 регионални структури са категорични, че предприетите протестни действия на туристическия бизнес имат единствено икономически и браншови искания.

Предприетите от БХРА и туристическия сектор действия са в унисон с основните цели и задачи, които бяха записани в Меморандума, между двете най-големи обединения в туризма – АТИБ и Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ).

От туристическия бизнес са категорични, че при доказана необходимост от рестрикции, породени от налагане на здравни мерки, които ограничават дейността им е задължително паралелно с това да се предприемат и икономически мерки за обезщетение на фирмите, служителите и самонаетите лица и за компенсации с цел съхраняване на работните места в туристическия сектор като структуроопределящ отрасъл за българската икономика.

При въвеждане на ограничителни мерки от страна на компетентните държавни органи, те следва да бъдат общовалидни и задължителни за всички стопански дейности, които пораждат условия за разпространението на КОВИД-19, категорични са от туристическия бизнес. Недопустимо е ограничителните мерки винаги да се най-строги и да се налагат първо на компаниите от туристическия сектор, категорични са от АТИБ и КБТБ в меморандума.

Тежестта по превенция срещу разпространение на КОВИД-19 следва да се разпределя справедливо и реципрочно, като туризмът не следва да бъде отрасълът, който да понася основната тежест, подчертават от бизнеса. Затова при влошаване на епидемиологичната обстановка, която изисква налагане на мерки, свързани с ограничаване на голямото струпване на хора, трябва да се затварят всички търговски обекти, с изключение на здравни заведения, аптеки и магазини за хранителни стоки, предлагат от бизнеса

Извършването на търговска дейност да не се обвързва със задължителна ваксинация, освен ако тя не се въведе като такава с нормативен акт, настояват още от туристическия бранш.

Като при налагане на регионални мерки, за тях да бъдат предвидени същите компенсации, като за мерките, наложени в цялата страна.

В подписания меморандум от АТИБ и КБТБ настояват още всички размери и срокове по обезщетенията задължително да бъдат съгласувани между Националния координационен щаб и централната изпълнителна власти, преди каквото и да е въвеждане на ограничителни мерки от властите.

Бизнесът настояват компетентните държавни органи в спешен порядък да съдействат за въвеждането на регулация за определяне на обоснована и поносима цена на тока за бизнеса. Апелират за санкциониране на безхаберието при регулиране на пазара на електроенергия и на търговската спекулация с електроенергия. Тъй като тези условия правят българския туристически продукт, създаден от хотелиери, ресторантьори и други фирми с туристически услуги, неконкурентноспособен.

От туристическият сектор искат намалената данъчна ставка от 9 на сто за заведения, кетъринг и всички останали дейности в туризма, за които тя изтича в края на 2021 г, да остане действаща за неограничен период от време като антикризисна мярка, каквото е и европейската практика.

От бизнеса настояват и за предприемане на действия за решаване и на други важни, приоритетни и кризисни въпроси, касаещи запазването и развитието на туризма в България, като националната реклама, концесиите на плажовете и ски пистите, сезонните работници и др.

В сектор туризъм работят хиляди хора с различни политически разбирания и ориентация, но обединени от една основа цел – осигуряване на благоприятна бизнес среда за развитие на туризма в България, запазване на работните места и гарантиране на основното право на труд, подчертават от БХРА. Затова от организацията призовават политическите партии да проявят уважение към аполитичността на исканията и да не правят опити да се възползват от предприетите протестни действия.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14406):
17.10.2024 Тези хора трябва да се възползват от ваксините
17.10.2024 Към момента имаме смес от няколко вируса, които циркулират
17.10.2024 Ангел Кунчев: Всякакво самолечение с антибиотици е абсолютно неприемливо и в повечето случаи повече вреди, отколкото помага
15.10.2024 Грипът идва с празниците в края на декември
14.10.2024 Лекар: Ръстът на заболяванията ще дойде около Коледа и Нова година
13.10.2024 Проф. Кантарджиев: Бумът на грипа е като си дойдат българите с аеропланите от Великобритания и кашлят по летищата
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).