БАКБ придобива Токуда банк

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:27 / 24.07.2024
1269
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина на Българо-американска кредитна банка да купи Токуда банк. Сделката е поредния епизод на консолидация в банковия сектор в последните години, макар и сред по-малките играчи на пазара, пише economic.bg . Стойността на обявената сделка не се съобщава, а според купувача тя е продиктувана от желанието на БАКБ да предлага по-пълна гама от продукти, която да задоволи установеното търсене на потребителите“, посочва тя в позицията си до КЗК.

Двете банки в числа

БАКБ е 12-ата по големина банка в България с 2.79 млрд. лв. активи към края на 2023 г. Нетната ѝ печалба за изминалата година е приблизително 55 млн. лв. Тя е специализирана предимно в корпоративно кредитиране с фокус към устойчиви икономически сектори, като ВЕИ. Банката приоритетно финансира и проекти с вече одобрена финансова помощ по европейски оперативни програми.

БАКБ има и кредитен портфейл към физически лица. Въпреки бума при жилищното кредитиране в последните години, при нея не се наблюдава такъв, като банката посочва, че "фокусът е насочен към нискорисковите ипотечни кредити, а при потребителските кредити е водещ клиентския профил“.

Токуда банк пък е 17-а по големина с 485 млн. лв. активи към края на 2023 г. Нетната ѝ печалба за изминалата година е приблизително 7.5 млн. лв. Тя също е специализирана предимно в корпоративно банкиране. Токуда банк е собственост на Tokushukai Incorporated – корпорацията на японския магнат Торао Токуда, който бе и инвеститор в първата частна болница в България – "Токуда“.

Статистиката на БНБ показва, че общо делът на активите им е около 2%, като се формира основно от дейността на БАКБ. Това би отредило на обединената банка 10-о място сред банките в България по големина на активите.

Нотифицираната сделка не би могла да доведе до съществено възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответните пазари“, посочва КЗК в своето решение.

За финализиране на придобиването сделката трябва да бъде одобрена и от Българска народна банка (БНБ). При зелена светлина и от нея броят на банките в България ще намалее до 22, в т.ч. и 6 клона на чуждестранни банки.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Не прибирайте банските в дълбокия гардероб
Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня н...
ВАС остави без разглеждане жалби на ДПС срещу решения на ЦИК за р...
Драгомир Драганов: Няма данни за пострадали или разрушения в Русе...
Тежка катастрофа с мигранти след гонка в София
Земетресение от 5,2 по Рихтер в Румъния е усетено и в Северна Бъл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).