БАБХ: След отказа за внос от страна на Турция, животните нямат право да бъдат върнати в Европейския съюз

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:26
259
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) спазва стриктно европейското законодателство, регулиращо здравеопазването на живите животни.

Съгласно него, следва да подчертаем, че Република Турция не е включена в списъка на трети държави, от които се допуска повторно въвеждане на живи животни на територията на Европейския съюз (ЕС). Това е предвидено в Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/404 на Комисията и Делегиран регламент (ЕС) 2020/692. Пратката е напуснала границите на ЕС и се намират на територията на Турция. След отказа за внос от страна на южната ни съседка, животните нямат право да бъдат върнати в ЕС.

Агенцията е провела среща с представител на румънската фирма, изпращаща животните. От страна на БАБХ е осъществен разговор с Генералното консулство на Р. Турция - Пловдив, като от тяхна страна е уточнено, че са в контакт с фирмата получател в южната ни съседка.

Разрешаването на случая попада в обхвата на двустранните отношения между Румъния и Турция. БАБХ изразява надежда, че двете държави ще намерят бързо решение на ситуацията с оглед на хуманното отношение към животните и в съответствие с международните регулации.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Стефан Янев: Не на риалити с фокусници в парламента! Извинете, им...
Зов за помощ: Марти се нуждае от 14 000 лева, за да живее. Сестра...
23 градуса разлика утре между минималната и максималната температ...
Адвокатът на собственика на балона: Виновен е парашутистът
Няма данни Борислав Сарафов да е извършил престъпления
Изборните книжа и машините за гласуване зад граница са изпратени


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).