Автомобилен експерт със съвети

Автор: Георги Иванов
Коментари (0)
17:01 / 31.01.2024
819
Цените на авточастите, автомобилите втора ръка и автоусугите вървят нагоре. Тази тенденция няма скоро да приключи и е валидна не само за България, но и за целия Европейски съюз. Затова – купувайте кола, ако имате добра оферта, а не я отлагайте.Това каза Борислав Цаков, спортен журналист и главен редактор на списание "Анто-мото спорт“, в "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“.

"Няма мащабни изследвания, които да дадат точни данни с какви проценти са поскъпванията на пазара. Стряскащи са цените по автокъщите и са много различни от това, което виждахме в края на миналата година. Единствено газът и олиото спадат като цени към момента, така че това не бива много да ни учудва“, смята Цаков.

Скокът в цените на автомобили втора употреба и авточастите не се дължи само на инфлацията – тя дори не е най-важният фактор. "КОВИД и военните конфликти в света, които набират скорост, засегнаха веригите за доставка на автомобили и авточасти. Новите автомобили тогава бяха спрени като производство – по време на пандемията. Производителите все още се опитват да наваксат това изоставане. Когато потребителите дълго време не откриват новите автомобили в достатъчна наличност, нормално е да изкупят автомобилите втора ръка. Оттам беше изкупено всичко, което ставаше за друго, освен за скрап“, поясни експертът.

Намаля предлагането на нови автомобили и защото чужденците си сложиха спирачка пред продажбата на новите си коли заради несигурните времена, в които живеем. Имаше забавяне с вторичната търговия с автомобили, което доведе до намаляване на броя коли втора ръка, предлагани на пазара, каза още Борислав Цаков.

Когато предлагането не е достатъчно, а търсенето е голямо, цените се вдигат от спекулативна гледна точка и това е естествено, уточни той.

"Януари месец не е обичайното време за ускорена търговия с коли – хората обикновено купуват преди или след зимата. Въпреки това през последните 5 седмици цените скачат бурно. Има недостиг на коли по някаква причина и затова цените се повишават. Има и обективни фактори за поскъпването – например транспортните услуги за превозването на кола от Западна Европа до България поскъпнаха почти двойно“, даде пример Цаков.

"Брократичните стъпки при придобивка на автомобил също поскъпнаха- митата се вдигнаха. Един потребител не може да си прави реални прогнози как ще се развие пазарът, кога цените ще се стабилизират в някакво равновесие и ще спрат да вървят устойчиво нагоре. Първо, такова стабилизиране, достигане на ценово плато, не се очаква. Второ, прогнози във времево отношение не могат да се правят – затова не е разумно да отлагаме покупката на автомобил, за който сме намерили добра оферта в този момент. Моят съвет към клиентите е да купуват сега, ако имат изгодно предложение. Не отлагайте покупката, защото няма смисъл“, каза още Цаков.

“Поскъпването на авточастите се отнася предимно на новите такива, но неминуемо засяга по някакъв начин и частите втора ръка. Няма логика предлагащите идентични на новите части да държат ниски цени, щом новите части поскъпват. При услугите цените също се повишават – знаем у нас как се качват заплатите, макар да се оплакваме от нивото им, те вървят нагоре. Като сложим и нивата на цените на частите, цялостната сервизна услуга става доста скъпа", отчете автомобилният експерт.

“Разговарях с колеги, тъй като още няма направени изследвания по темата за цените в автомобилния сектор от тази година, които оперират в 4 други държави от ЕС – положението на автомобилния пазар е точно такова, каквото е и у нас. Навсякъде има поскъпване. Трябва да сме подготвени за постоянен растеж на цените на този пазар -плавен или рязък на моменти, но цените няма да падат и е добре да го знаем. Това е важно, защото не бива да отлагаме поддръжката на колата си, очаквайки спад в цените на

части и услуги. Когато виждаме, че има проблем, по-добре е да сменим частта бързо с оригинална такава в оторизиран сервиз. Ако правим половинчати ремонти с цел да спестим някой лев, накрая сметката ни ще излезе по-скъпа", предупреди Цаков.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).