Аудио-визуален клип на СЕМ разкрива опасностите в интернет

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
21:45 / 28.06.2024
1222
Аудио-визуален клип на тема "Медийна грамотност" бе представен от Съвета за електронни медии (СЕМ). Той има за цел да запознае всички потребители в онлайн средата с опасностите, които дебнат - измами, киберторзмоз, фалшиви новини и т.н. Това заяви по време на заседанието и.д. председател на СЕМ Габриела Наплатанова. 

Идеята е да се засили бдителността на гражданите, да се привлече вниманието към качественото журналистическо съдържание, събирано с редакционна отговорност. Да направи хората по-подозрителни към информация, която се разпрстранява в социалните мрежи от неизвестни автори, без в нея да се разграничават мнения от факти. 

"СЕМ предупреждава - провери, преди да се довериш" е краткият, но много важен призив на Съвета. Част от клипа са примери как в онлайн пространството потребителите може да срещнат много популярни или непознати лица, които убеждавават в истинността на продукт, твърдение и пр., което не е вярно и така да ги заблудят. 

Соня Момчилова каза още, че клипът има субтитрирана версия за хората в неравностойно положение и всъщност е "надграждане върху усилията, които СЕМ прави по линия популяризиране на дейността на регулатора".

"Започнахме с дни на отворените врати,  направихме заседанията си открити и достъпни за всички, които имат интерес. Това беше първата и от моя гледна точка много важна стъпка", коментира още тя.

"Най-важното послание е да проверяваме преди да се доверим. Клипът е адресиран към максимално широка аудитория от потребители на съдържание, на медийно съдържание, както и на съдържание в онлайн платформите. Той е адресиран както към малките деца, към тийнейджърите, така и към по-възрастното населени, като задачата е да се предпазят хората от фалшиви новини, онлайн измами, както и кибертормоз", коментира Габриела Наплатанова - председател на СЕМ.

Повече вижте във видеото.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).